Muinastulede öö reis tutvustab maakonna muusikalugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VIII Järvamaa üldlaulupidu Paides 1924. aastal.
VIII Järvamaa üldlaulupidu Paides 1924. aastal. Foto: Järvamaa muuseumi kogu

Järvamaal on juba tosin aastat olnud tava korraldada muinastulede öö tähistamiseks retki kultuuriloolistesse paikadesse.

Ajakeskuse Wittenstein/Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts andis teada, et ajakeskus ja Paide kultuurikeskus kutsuvad huvilisi 29. augustil  bussiretkele Järvamaa muusikaloolistesse ja maakonnast sirgunud muusikategelastega seotud paikadesse. On ju 2015. aasta pühendatud muusikale ja nimetatud muusika-aastaks.

Mültsi selgitusel algab reis keskpäeval kultuurikeskusest, et osa võtta kultuurihooaja avaüritusest ja nautida Rahvusooper Estonia solistide etteastet. «Poole tunni pärast siirdume Järvamaa muuseumi juurde (Lembitu 5), kust buss alustab muinastulede retke,» lisas ta.

Eesti jalgrattamuuseumis Väätsal laseb Valdo Praust retkelistel kuulata šellakplaadikogu paremikku. «Edasi peatume Raudmetsa talu maadel muusik Juhan Kaljaspooliku mälestuskivi juures. Ühtlasi meenutame Väätsa mail elanud Helmi Tohvelmani ja Pilvi Üllastet,» lausus Mülts. «Samal teel peatume ka Türi kihelkonna lastelaulupeo mälestuskivi juures Türi-Allikul. Kohal on üllatusesinejad.»

Kella kolme paiku on kavas külastada Türi muusika­elus olulisi paiku. Tund hiljem on keskmes Paidega seotud muusikameeste Arvo Pärdi, Johannes Kappeli, Harri Kõrvitsa, Juhan ja Horre Zeigeriga seotud paigad. Mülts märkis, et ka siin ei jää üllatusesinejad tulemata.

«Enne kella kuut peaksime jõudma piknikule Sargvere mõisaparki helilooja Verner Nerepi mälestuskivi juurde,» lausus Mülts. «Meenutame Mäo mõisas viibinud Nikolai Rimski Korsakovi ja  peame saksofonimuusikaga meeles naabermõisa Roosna-Alliku maadelt sirgunud Lembit Saarsalu. Kohal on jälle üllatusesineja.»

Üht osa retkeliste õhtust sisustab muusikalooline Koeru. «Imetleme äsja renoveeritud Aruküla mõisa peahoonet, mis on koduks Koeru muusikakoolile.  Saame teadmisi Koeru muusikategemistest, Aruküla mõisas õppinud ooperilauljast Johannes Lükkist ja laulu «Vaikne kena kohakene» autorist, pimedast muusikust Ferdinand Mühlhausenist. Üllatusesinejad!» täpsustas Mülts.

Reisikava järgi poole üheksaks peaks buss jõudma Salutaguse külla, et koos külarahvaga süüdata Koeru kihelkonnas muinastuled, teha retkest kokkuvõte ja saada osa Järvamaa rikkalikust rahvaluulepärandist.

Ründo Mülts lisas, et bussis on saatjad, kes räägivad Järvamaa ja järvalaste osast Eesti muusikaelus.  Kaasa võtta piknikukorv, bussireisi raha viis eurot ja ja hea tuju.

Bussiga reisijad soovijad peaksid kirjapanekuga (tel 385 1867) kiirustama, sest paarkümmend kohta 50kohalises bussis on juba kinni pandud.

Mülts märkis, et reisiseltskonnaga võib ühineda igas paigas ka oma sõiduvahendi tulles.

Reisi täpsema ajakavaga saab tutvuda Ajakeskuse Wittenstein kodulehel. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles