Hambad, nende vahed ja igemed peavad puhtad olema

, Benu Apteegi proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suuõõne korralikuks puhastamiseks ning hamba- ja igemeprobleemide tõhusaks ennetamiseks tuleb bakteriaalne hambakatt ja toidujäätmed eemaldada nii hammastelt kui ka hambavahedest ja igemepiirilt igapäevaselt.

Hea hammaste- ja igemesõbralik hambahari on tihedate pehmete harjastega (soft) ja lühikese peaga, pikkusega 30–35 millimeetrit. See võimaldab puhastada ka raskesti ligipääsetavaid kohti, näiteks purihammaste tagumisi külgi. Kõvemad harjased (medium, hard) vigastavad pikemal kasutamisel igemeid ja hambaemaili, mis on juba paljastunud hambakaeltele eriti ohtlik.

Elektrilise hambaharja kasutamisel tuleb jälgida, et hambaid peab puhastama ükshaaval ning ühe hamba harjamiseks kuluv aeg peab olema piisavalt pikk.

Hambaharja, ka elektrilise hambaharja vahetatava otsiku kasutamise aeg umbes 2–3 kuud. Selle aja jooksul kaotab hari elastsuse, harjased deformeeruvad, muutuvad ebaühtlaseks ning hambapind jääb puhastamata.

Hambapasta peaks sisaldama hambaemaili remineraliseerivat fluoriidi, mis kaitseb kaariese eest. Saadaval on tõhusad pastad, mis aitavad erinevate probleemide korral, nagu tundlikud hambad või igemed, suu kuivus, halb hinheõhk, hammaste kollasus. Lastele on saadaval spetsiaalselt laste hammastele sobilikud hambapastad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles