Käes on rattavarguste tipphooaeg

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Seesami poolt läbi viidud uuringu kohaselt kardavad Eesti inimesed kõige rohkem vargust oma kodust (62%) ning käekoti, telefoni või ratta vargust avalikus kohas (56%). Seesami varakindlustuse tootejuhi Dagmar Gildeni sõnul näitab tänane kindlustus- ja politseistatistika, et vargad on tõepoolest aktiivseks muutunud ning enim satuvad nende saagiks trepikodadesse, koridoridesse ning õuealadele jäetud jalgrattad.

„Meie soovitus on siinkohal kindlasti panna rattad pärast kasutamist panipaika või muusse kinnisesse ruumi, kuhu igaüks ligi ei pääse,“ rääkis Gilden ning rõhutas, et kui vargad siiski ratta varastavad, tasuks pärast politseisse helistamist teha kohe kõne ka oma kodukindlustuse pakkujale.

„Kui varasemalt pakuti kodukindlustuskaitset ainult kodus asuvale varale, siis Seesami kodukindlustus hüvitab kahjud ka pereliikmega kaasas olevate asjade (nt  jalgratas, telefon või sülearvuti) puhul. Võrreldes aasta algusega on näiteks sel suvel rattavarguste arv kolmekordistunud,“ rääkis Gilden.

Rattavarguste järel on probleemiks ka vargused autost, abihoonetest ja kodudest. „Aknast paistvad esemed on varga silmis ahvatlev kraam, mille saab kiirelt tegutsedes kätte – seetõttu on autodest varastatud sülearvuteid ja telefone. Suvekuudel tasub kindlasti jälgida, et autoaken kogemata lahti ei jääks, mis varastamise eriti hõlpsaks teeb,“ tõdes Gilden.

Maapiirkondades murtakse sagedamini sisse abihoonetesse, kus enamasti hoitakse trimmereid, tööriistu, muruniidukeid ehk esemeid, mida saab järelturul kiirelt edasi müüa. Kodudesse sissemurdmisel varastatakse lisaks koduelektroonikale tihti ka kappide peale jäetud ehteid ja väärisesemeid.

Kõige olulisem on vargust vargale mitte lihtsaks teha. „Jalgrattad, muruniidukid, lapsevankrid jms tuleb kindlasti pärast kasutamist siseruumidesse viia ja uksed lukustada. Väärtuslikud esemed tuleks nii autos kui ka kodus hoida mittenähtaval kohal. Samuti peaks kodust lahkudes lukustama kodu uksed, garaaži ja kuuri ning sulgema ka väikesed vannitoaaknad. Ka töökorras valvesignalisatsiooni olemasolu ja kasutamine aitab suuri vargusi ära hoida,“ selgitas Gilden.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles