Kampaania käigus puhastatakse soditud seinu tasuta

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soditud seinad.
Soditud seinad. Foto: Siim Piirak

Kuni 26. juulini on käimas kampaania, mille abil saavad majaomanikud soditud pinna lasta puhastada tasuta.

Kampaania käigus kutsutakse inimesi üles teatama häirivast soditud pinnast nende kodukandis. Inimeste poolt saadetud piltide hulgast valitakse välja erinevad pinnad üle Eesti, mis kuu aja jooksul puhastatakse.

Soditud seinad rikuvad meie elukeskkonda ning on tülikas probleem ka kinnisvaraomanikele. MTÜ Grafitivaba Eesti juht Tõnu Tuppits selgitas, et pindade puhastamine võtab kaua aega, sest need on erinevad ning iga puhastuskord võib nõuda erinevaid võtteid.

„Kuna pinnad, mille peale soditakse, on väga erinevad, siis kasutame erinevaid kemikaale ja vahendeid, et aluspinda võimalikult vähe kahjustada. Seetõttu võib puhastustöö aega võtta ning majaomanikule kalliks maksma minna,“ ütles Tuppits.

Soditud seinad saab suhteliselt hõlpsasti puhtaks, kui sodimine on veel värske ning pind ei ole veel sügavuti kahjustada saanud.

Teatud juhtudel võib soditud seinad puhtaks saada ka koduste puhastusvahenditega. Sellisel juhul tuleb väga hoolikalt jälgida, millise pinnaga on tegemist ning kas antud kemikaal on selle pinna jaoks sobiv.

„Nagu kõikide kemikaalide puhul, peaks puhastusvahendit alguses proovima väikesel piirkonnal, et näha, kuidas see pinnaga reageerib. Kui tegemist on kindlustatud hoonega, siis tasub ikka pöörduda spetsialistide poole,“ lisas Tuppits.

Cif kampaanias saavad osaleda kõik inimesed üle Eesti. Osalemiseks tuleb teha pilt soditud pinnast, jätta meelde selle asukoht, minna Cif Eesti Facebooki lehele ning järgida sealseid pildi üles laadimise juhiseid. Fotode vahel valitakse välja pinnad, mis puhastatakse.

Kampaaniast lähemalt: https://www.facebook.com/CifEesti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles