50 000 sõidukit ähvardab sundkindlustus

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Igal liiklusregistris registreeritud mootorsõidukil või haagisel peab olema liikluskindlustuse leping. Kui lepingu sõlmimise kohustus on täitmata, rakendub sundkindlustus, mille kindlustusmakse on tavalise liikluskindlustusega võrreldes tunduvalt suurem.

Mullu jõustunud liikluskindlustuse seaduse üleminekusäte vabastas liikluses mittekasutatavad sõidukid 12 kuuks lepingu sõlmimise kohustusest. 1. oktoobril see üleminekuaeg lõppeb.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul puudutab üleminekuaja lõpp umbes 50 000 sõiduki omanikku või vastutavat kasutajat. „Seaduse jõustudes oli liikluskindlustuse poliisita üle 100 000sõiduki. Eeldati, et need on sõidukid, mida ei kasutata. Üleminekuaeg anti selleks, et seisva sõiduki omanikud saaks sõiduki liiklusregistrist kustutada,“ selgitas Potsepp ja lisas, et paraku on paljud sõidukiomanikud jätnud sundkindlustuse ohu tähelepanuta.

„Palume üle vaadata oma auto, mopeedi, haagise vm sõiduki liikluskindlustuse kehtivus. Kui sõidukit kasutate, tuleb sõlmida liikluskindlustuse leping. Kui liiklusregistris on arvel sõiduk, mida ei kasutata, tuleb see sõiduk sundkindlustuse vältimiseks registrist kustutada,“ ütles Lauri Potsepp.

Arvestatav osa sundkindlustuse ohus sõidukeist seisavad kasutuseta. Samuti on sundkindlustuse ohus sõidukeid, mille liiklusregistri järgne omanik on müünud ega oma enam teavet sõidukist. Sundkindlustus on registripõhine. Seega tuleb tähelepanelik olla ka neil, kes arvavad, et sundkindlust neid ei puuduta.

Sundkindlustust on mõistlik vältida, sest sundkindlustuse kindlustusmakse on tavalisest liikluskindlustusest oluliselt suurem ning sundkindlustusega sõidukiga kahju põhjustamisel tuleb kahju põhjustajal maksta 640 eurone omavastutus.

Eesti Liikluskindlustuse Fond soovitab sobiv kindlustusandja leida nende kalkulaatoriga.

KASULIKKE VIITEID:

Sõiduki registrist kustutamiseks tuleb pöörduda Maanteeametisse, lihtsaim on teha toiminguid e-teeninduses https://eteenindus.mnt.ee.

Kindlustuslepingu sõlmimise kohustusest ja sundkindlustusest saab täpsemalt lugeda siit http://www.lkf.ee/et/sundkindlustus.

Kindlustuslepinguta sõiduki andmete leidmiseks saab kasutada teabevärav eesti.ee päringut https://www.eesti.ee/est/liiklus_ja_liiklusvahendid/kindlustuslepinguta_soiduki_otsing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles