Kas pensionäril on arvamusfestivalile asja?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvamusfestival.
Arvamusfestival. Foto: ANDRUS KOPLISTE

14.-15. augustini Paides toimuval Arvamusfestivalil käsitletakse teemasid isejuhtivast tehnoloogiast kuni alkoholikultuurini välja. Juttu tuleb haridusest, väärtustest, tervisest, teadusest, majandusest, pagulastest ja paljust muust. Suurema osa festivali programmist moodustavad peaaegu 200 arutelu, mis valmivad saja erineva organisatsiooni töö tulemusena.

Teemaalade programmijuht Maiu Uus ei soovita selget piiri tõmmata, et mis võiks vanemaealistele huvi pakkuda ja mis mitte. „Nii nagu ootame noori, ootame ka vanemaealisi kaasa mõtlema ja rääkima kõigil teemadel. On oluline, et vanemaealiste hääl ja arvamus kostuks igal teemal,“ rääkis ta.

Arvamusfestivali programmijuht soovitab leida programmist erinevad arutelud, et kogemus oleks meeldejääv ja inspireeriv.

Maiu Uus annab lühiretsepti, kuidas endale meelepärane teema valida.

Esiteks tasub valida midagi uut ja põnevat, mis esialgu ei tundu igapäevane ja endale lähedane/tuttav teema.

„Soovitan Arvamusfestivali alustada Mäealal, kus mõlemal päeval kella 11–13 toimuvad minikohtumised. See on hea võimalus lühikese aja jooksul saada tuttavaks paljude uute inimestega ja saada rõõmu sellest, kui palju toredaid inimesi meie ümber on,“ kirjeldas Maiu Uus. „Aruteludest sobiks näiteks Teadusala arutelu „Olgem eestlased, aga saagem marslasteks“ (14. augustil kella 12–13.30) või Kliimamuutuste ala arutelu „Kuidas kliimamuutus mõjutab Eestit?“ (14. augustil kella 13–14.30).

Valida võiks arutelu väga ajakohasel teemal, mis meid kõiki puudutab ja millest me kõik tänavu Eestis mõtleme.

Arvamusfestival algab 14. augustil kell 12 Orualal ühise aruteluga teemal „Kuidas rääkida sellest, millest Eestis ei tohi rääkida?“ Juttu tuleb sõnavabaduse arengust ja selle kaitsmine puudutab kõiki eestmaalasi ja põlvkondi. „Kindlasti tasub osaleda 14. augustil Julgeoleku ala aruteludel ning laupäeval hommikul kuulata Euroopa Parlamendi Eesti saadikute debatti.

Kavas on ka erinevatel aladel arutelud sisserändest ja konkreetsemalt pagulastest. Arvamusfestival on hea võimalus saada uut ja tasakaalukat infot, kuulda oma kaasmaalaste arvamusi ja tundeid, jagada enda mõtteid. Näiteks Oruala 14. augusti arutelul „Sisserändest Eestisse ausalt. Sisserändaja ja tuleviku perspektiivist (kella 14–15.30),“ annab Uus soovitusi.

Võiks la leida endale midagi tuttavat ja oma eluolu puudutavat ning mõjustavat.

Tavapärase laupäevahommikuse ajalehe lugemise järel soovitab teemaalade programmijuht minna Arvamusfestivalile. 15. augustil on võimalus hommikusele lehelugemisele vürtsi anda, tehes seda koos ajakirjanikega BNSi pressikohvikus, Ekspressi Meediaalal, Postimehe alal või miks mitte suisa koos tuntud näitlejatega Tallinna linnateatri alal.

Teemaaladest soovitavad Arvamusfestivali korraldajad Tööelu ala ja Toimiva riigi ala mõlemal päeval, 21. sajandi pere ala laupäeval, 15. augustil. Näiteks 15. augusti kavast tõstavad nad esile teemad nagu „Virtuaalist ja vanaemadest, koolist rääkimata – kust peaksid noored suhtlemist ja suhteid õppima?“ „21. sajandi Eesti pere“ (kella 12–13.30), „Riik, tee mind rikkaks!", Toimiva riigi alal (kella 13–14.30), „Pensionärid ja välistudengid – Eesti talendid või takistus?“ Tööelu alal (kella 17.30–19), „Kuidas ellu viia elukestev õpe, mis kestaks tõepoolest elu lõpuni?“ Toimiva e-riigi ala (kella 17–18.30.

„Muide, Arvamusfestival on hea võimalus saada nööbist kinni ja vestelda Eesti esipoliitikutega, seega kindlasti soovitame käia uurimas erakondade arutelualadel,“ lisas Maiu Uus. Reedel on festivalil kohal IRL, Reformierakond, Eestimaa Rohelised, Keskerakond ja laupäeval Sotsiaaldemokraadid, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Vabaerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles