Onu Eskimo ehk õige nimega Evald Rooma saab täna, 6. juulil 104aastaseks

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Onu Eskimo juubel.
Onu Eskimo juubel. Foto: Jaana Järveoja

Tartus ühes Annelinna kortermajas koos abilistega elav Evald Rooma pole kaotanud oma huumorimeelt.

Tema kauaaegne raamatupidaja, praegu abiline ja eluseltsiline Helju Pommer selgitas Tartu Postimehele, et Evald Roomal on madal vererõhk ja sellepärast peab ta iga päev ühe pitsi võtma, isegi perearst olevat nii öelnud.

„Lubage siis üks pisike tsirbitski võtta ka teie terviseks,“ lausus Evald Rooma Tartu Postimehe ajakirjanik Aime Jõgile.

„Ja lubage tänada meelespidamise eest! Tulevikuks teile kõikidele palju õnne ja tervist. Muud ei ole tarvis teile, ja raha kah!“

Evald Roomat nimetatakse Onu Eskimoks sellepärast, et ta lõi 1934. aastal Tartus Eskimo jäätisetööstuse. Lisaks pani ta omal ajal käima ka isikliku kondiitri- ja kulinaariatööstuse 1987. aastal taastas ta Elvas oma Eskimo-ettevõtte ning jätkas sõjaeelsete retseptide alusel jäätisetootmist.

Koolivaheaegadel töötas ta Tartu Linnavalitsuse Betoonitööstuses ja Rosenvaldi autoremonditöökojas. Mootorpaadi- ning autojuhtimise load sai mees 1927. aastal. Alates 1929. aastast oli Evald Rooma jõelaevakapten. Ta tegi Emajõel reisi- ja lõbusõite, vedades inimesi omatehtud paadiga, mille nimi oli Udu. Evald Rooma oli ka üks Tartu esimesi taksojuhte. Autojuhistaaži on Onu Eskimona tuntud mehel lausa 80 aastat.

Eskimo tootis jäätist kuni Saksa okupatsiooni lõpuni. Aastal 1944 organiseeris ta leivatootmise Tartu linnas. Aastal 1948 põgenes küüditamise eest Pärnusse ja hiljem Haapsallu, kus ta organiseeris taas jäätisetootmist.

Enamiku Eskimo ajaloolisest sisseseadest annetas Evald Rooma aktsiaseltsi Balbiino jäätisemuuseumile Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles