Tallinna tüdruku Menda ja Tartu tüdruku Aimi elu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Ann Kirss.
Tiina Ann Kirss. Foto: Margus Ansu / Postimees

Neljapäeval, 4. juunil kell 18 toimub Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones teemaõhtu, mis on pühendatud Teise maailmasõja ajal sündinud lastele ja nende emadele. Külla tuleb kirjandusteadlane Tiina Ann Kirss, kes on ka ise Eesti pagulaste perest pärit.

Mitmete Eesti elulookogumike väljaandmisega seotud, elulugusid uurinud Tallinna Ülikooli professor Tiina Ann Kirss võtab teemaõhtul kokku Eesti naiste ja laste elukäigud Teise maailmasõjaaegses Eestis ja samuti põgenikelaagrites. Juttu tuleb sellest, millised olid läbivad tendentsid, kuidas meenutatakse elulugudes sõda ja kuidas oma elu sõjakogemusest tingituna mõtestatakse.

Sellele arutelule loob Eesti Ajaloomuuseumi ja Tartu Mänguasjamuuseumi näitus „Lapsed ja sõda. 1941-1944“, emotsionaalse tausta, avades lapsepõlvemälestuste vahendusel ukse viie lapse ellu.

Nii kuuleme näitusel Menda lugu, kelle kodu hävis 9. märtsil Tallinna pommitamise käigus. Samuti heidame pilgu Tartu tüdruku Aimi elule, kelle pere põgenes Saksamaale ja kes oli sõja tõttu sunnitud 1949. aastani elama Geislingeni põgenikelaagris kuni tal õnnestus koos emaga rännata Austraaliasse. Need on vaid kaks elusaatust näitusel, millesse sõda sekkus ja neid pöördumatult muutis.

Ettekande järel toimub ringkäik näitusel „Lapsed ja sõda. 1941-1944“. Ringkäiku juhib Eesti Ajaloomuuseumi näituste juht Ehti Järv.

Sissepääs teemaõhtule sooduspiletiga 3 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles