Üha rohkem elanikke pöördub tervisemuredega tasulise eriarsti poole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiiniõde. Pilt on illustratiivne.
Meditsiiniõde. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tasulist eriarsti on viimase aasta jooksul külastanud 24 protsenti eriarsti vastuvõtul käinutest, veel 2013. aasta andmetel oli nende osakaal 14 protsenti, selgub TNS Emori uuringust.

Peamine põhjus tasulise eriarsti külastamiseks on liiga pikk järjekord eriarsti tasuta vastuvõtule, 4 protsenti külastanutest märgib, et nad soovisid saada kindla arsti vastuvõtule.

Enam on eriarsti tasulisel vastuvõtul käinud Põhja-Eesti elanikud, vähem aga vanemad inimesed ning maapiirkondade elanikud.

Tasulise eriarsti külastamist mõjutab ka sissetulek: keskmisest enam on tasulise eriarsti vastuvõtul käinud need, kelle pere netosissetulek pereliikme kohta on üle 700 euro.

Kõige enam on viimase 12 kuu jooksul külastatud tasulist naha- ja suguhaiguste arsti (20%), naistearsti (14%) ning ortopeedi (10%), aga ka nina-kõrva-kurguarsti (8%), silmaarsti (8%) ja uroloogi (7%).

TNS Emori uuringu käigus küsitleti 1645 Eesti 15–74aastast elanikku. Küsitlustöö viidi läbi käesoleva aasta 11. veebruarist kuni 1. märtsini. Andmete kogumine toimus veebi- ja telefoniküsitluse meetodil. Põhiosa küsitlusest sihtrühmas 15–60 eluaastat toimus veebiküsitlusena, telefoniküsitlusena viidi uuring läbi 61–74aastaste elanike seas. Küsitlusele oli võimalik vastata nii eesti kui ka vene keeles.

Uuringu tellija on sotsiaalministeerium koostöös haigekassaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles