Tugevam kui sclerosis multiplex

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Scanpix

Sel kolmapäeval, 27. mail üle maailma tähistatava rahvusvahelise sclerosis multiplex’i päeva teema on „Juurdepääsu võrdsus“. Patsientide ühingud üritustega Viljandis, Tartus ja Tallinnas juhivad tähelepanu selle diagnoosiga inimeste liikumisraskustele.

Tallinnas kõnnivad sclerosis multiplex’iga inimesed kesklinnas, et näidata, kuidas tavalisele inimesele harjumuspärane marsruut võib neile keeruline olla. Näiteks Tallinnas liigutakse 27. mai pärastlõunal Tallinna linnavalitsuse juurest läbi Raekoja platsi Tammsaare parki.

Tartus algab sclerosis multiplex’i päev kella 16st Lõunakeskuses. Koostöös AHHAA keskusega näidatakse teadusteatrit ja proovida saab erinevaid liikumis- ja tasakaaluharjutusi, mis peaksid andma aimu, kuidas SMiga isik end igapäevaselt tunneb.

Viljandis toimus liikumispäev 23. mail, mille raames läbiti lühike distants, katsetati kolmerattalisega liikumisvõimalust ja söögikohtadele ligipääsetavust.

„Juurdepääsu võrdsus ei tähenda vaid hoonetele füüsilist ligipääsu,“ rõhutab Eesti Sclerosis Multiplexi Ühingute Liidu juhatuse liige Katrin Rüütel. „See tähendab ka võrdset juurdepääsu samadele teenustele, mida kasutavad ka terved inimesed. Samuti on meile oluline küsimus ravile ja tugiteenustele pääsemine.“

„Sel aastal saadame Eesti Töötukassa abil kontoritesse SMi tutvustavaid postkaarte, et anda sellest haigusest ja kaasuvatest sümptomitest,“ lisab Rüütel. „Noored inimesed, kes on selle diagnoosi saanud, soovivad töötamist jätkata, kuid põrkuvad tihti kokku tööandja mõistmatuse ja soovimatusega töökohta nende haigete vajaduse järgi pisut kohendada.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles