19. mai on ülemaailmne perearstide päev

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst.
Perearst. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna tähistavad perearstid üle Eesti perearstide päeva, mis tõstab esiplaanile arsti ja patsiendi suhte.

Ülemaailmse perearstide päeva kuulutas esimest korda välja maailma perearste ühendava organisatsioon WONCA 2010. aasta 19. mail, et rõhutada perearsti rolli inimeste ravimisel. Sel päeval pööratakse tähelepanu perearsti töö kesksele rollile ennetamistöös, haiguste varajases diagnostikas ja ravis.

Eestis töötavaid perearste koondab Eesti Perearstide Selts, millesse kuulub ligi 800 perearsti.

„Tänapäeva tervishoid on rohkete võimalustega keeruline süsteem, kus on lihtne ära eksida. Perearst on eelkõige järjepidevuse kandja, iga patsiendi tervishoiu võtmeisik. Oma perearsti usaldades saab leida parima lahenduse, olgu selleks toitumisalane nõustamine või operatsioonile suunamine,“ selgitas Eesti Perearstide Seltsi juht ja Järveotsa Perearstikeskuse perearst Diana Ingerainen.

„Eestil on vedanud, et meie ülikoolis saab perearstiks õppida ja et meil on perearstide võrgustik. Patsiendi rahulolu perearstiga on väga kõrge, järelikult on, mille üle uhke olla.“

Eesti Haigekassa juhatuse esimehe Tanel Rossi sõnul on tugev esmatasand tulemusliku ja tõhusa tervishoiusüsteemi alus. Seega on perearstidel ja pereõdedel Eesti tervishoiusüsteemis väga oluline roll. Nad on oma ekspertteadmiste ja kogemustega tervishoiuküsimustes ja arstiabisüsteemis orienteerumisel inimese teejuhiks ja nõuandjaks. „Tugev ja tulemuslik perearstisüsteem tähendab ka valmisolekut arenguks, inimestele uute teenuste pakkumiseks ja uute vastutuste võtmiseks. Kahtlemata väärivad tunnustust kõik need, kes on selle vastutusrikka ülesande endale võtnud, “ ütles Tanel Ross.

WONCA (World Organization of Family Doctors) ühendab peremeditsiinile pühendunud ülikoole ja akadeemilisi ühendusi. WONCA toetab peremeditsiini valdkonnas kõrgete tervisestandardite loomist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles