Kapikoristustalgud – vanast loobumine aitab uuel tulla

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõivad.
Rõivad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Me pole eluaeg ühesugused, meie ­proportsioonid muutuvad. ­Kuidas aru saada, millal on aeg oma ­välimuses ­muudatusi teha? Seiske peegli ette, ­vaadake ennast, naeratage. Kui näete rohkem negatiivset kui positiivset, tähendabki see, et on aeg üle vaadata oma garderoob või soeng, soovitab nõustaja.

Tuletage meelde, millal te oma kapi viimati täiesti tühjaks tegite? Esemeid tuulutasite ja sorteerisite? Sellega võiks alustada just nüüd, kui talveriided on vaja ära panna ja kevadsuvised rõivad välja otsida, julgustab Pärnu rõiva- ja vintage-äri Zigrimigriz perenaine ja personaalne rõivanõustaja Anne Laar-Iljin.

Rõivad on ajalugu

Anne Laar-Iljin tõdeb, et vanemad inimesed ütlevad sageli, et neil on kapid riideid täis ja midagi pole vaja. See peab küll paika, ent suurem osa tihkelt kokku surutud kehakatetest on nostalgiakraam – neid ei panda enam iial selga, sest nööbid ei mahu eest kinni või on lõige ja materjal ajast-arust ning mõni asi on lihtsalt väsinud ja vana.

Sageli hoitakse rõivatükke alles põhjusel, et need on kandjale tähenduslikud, neil on ajalugu. Mitukümmend aastat tagasi oli head kangast raske saada. Nõukogudeaegsete valmisrõivaste masstoodang oli väikse valikuga ja tohututes partiides. See pani igatsema isikupära. Õmmeldi rohkem ja ateljeedes olid pikad järjekorrad. Välismaalased imestasid, kui maitsekalt meie naised riides käivad, kuigi poes polnud midagi valida. Hästi õmmeldud kvaliteetsest kangast rõivast väärtustati rohkem ja kanti kauem. Rõivas võib salvestada mälupilte õnnelikest aegadest, mil oldi noorem ja elujõulisem.

Tänapäeval on olukord sootuks teine. Riidepoed ja kataloogikaubamajad loovad trende, et inimene ostaks üha uusi riideid. Kaubanduskeskustes pakutav rõivavalik võtab silmad kirjuks ja tekitab segadust. Praegused rõivakapid on pungil täis emotsiooni ajel ostetud hilpe, mida sageli kantakse vaid paar korda. Noored on harjunud kuhjama rõivaid toolidele või kapinurka. Üleriideidki on lihtsam riputada nagisse kui sättida riidepuule. Nii on jutt rõivakappide tuulutamisest eri põlvkondade jaoks eri tähendusega.

Anne soovitab alustada sellest, et tühjendage kogu rõivakapi sisu voodile. Mille järgi joonduda, kui nostalgia kõrvale jätta? Kuidas teha kappi koristades õigeid valikuid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles