„Ah, mis ta võtab, keskmiselt 7–8 liitrit sajale!”

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Autokütus on kallis. Liiter seda ­vedelikku ­maksab ­rohkem kui euro, aga isegi tagasihoidlik auto kulutab selle paari ­linnas tehtud poeskäiguga ära. Ja kui veel maal elada ...

Kõik teavad, et säästlikum auto aitab raha kokku hoida. Nüüd, kui bensiini ja diislikütuse hinnad hakkavad ettekuulutatult kerkima, on see uuesti valusasti meelde tulnud. Kütus on tänapäeval igal juhul kallis, maksku liiter siis parasjagu 1,15, 1,25 või 1,45 eurot.

Uut autot valides pööravad eestlased ökonoomsusele tähelepanu küll, nii võivad kinnitada kõik autokaupmehed. Aga ikkagi, kui palju säästlikum auto kuus kütuseraha kokku hoiab? Kas ökonoomsemat, aga uuemat ja seetõttu kallimat masinat on kokkuvõttes odavam pidada, kui arvestada juurde näiteks uue auto soetusmaksumus või igakuine liisingumakse? Kas nüüd, kui kütusehind jälle kerkima hakkab, võiks hakata mõtlema kütust rüüpava sõiduki väljavahetamisele, kuigi autovahetuse plaani veel polnud?

Arvutame auto kütusekulu

Oletame, et pensionieas paaril – nimetagem neid Jaaguks ja Malleks – on vana, aga siiani oma asja ära ajanud sõiduk. Keskmiselt viiel päeval nädalas tehakse sellega linnasõite, umbes 15 kilomeetrit päevas. Poodi, turule, külla. Umbes kaks korda kuus nädalavahetusel võetakse ette pikem sõit suvilasse või lastelastega mere äärde, umbes 150 kilomeetrit.

Lihtne arvutus ütleb, et Jaak ja Malle sõidavad autoga keskeltläbi 600 kilomeetrit kuus ehk 7200 kilomeetrit aastas. Seda pole üldse palju, kui uskuda arvutusi, kus kirjas, et Eestis ja mitmel pool mujal Euroopas läbib harilik sõiduauto aastas umbes 20 000 kilomeetrit. Samas on põhjust arvata, et paljude küpses eas autoomanike läbisõit jääb Jaagu-Malle omale pigem alla.

Kui läbisõit teada, saab välja arvutada ka kõik ülejäänud summad. Näiteks selle, kui palju eurosid eeldatav kütusehinna tõus rahakotist täiendavalt ampsab. Aga selleks on vaja teada, kui palju olemasolev auto kütust võtab. Räägime tegelikust kütusekulust ja jätame enesepettuse enda ja naabrimehe teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles