Valgusmikroskoobiga fotokaamera tuvastab melanoomi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Dr Niine Nahakliinik sõidab suve jooksul spetsiaalse tehnoloogiaga Eesti erinevate maakondade perearstikeskustesse, et pakkuda patsientidele sünnimärkide kontrollimise teenust Dermtest. Tegemist on tasulise teenusega.

Sünnimärkide hindamiseks kasutatakse spetsiaalset valgusmikroskoobiga fotokaamerat ehk dermatoskoopi ning uuenduslikku Dermtest infosüsteemi, mis võimaldab uuringupilte perearstikeskustest eriarstidele edastada.

Projekt käivitub Tallinnas, seejärel liigutakse Ida-Virumaale, Järvamaale ja Viljandimaale. Eesmärk on pöörata tähelepanu, kui tähtis on melanoomi ennetada. Lisaks tutvustatakse perearstidele uuemat tehnoloogiat, mille abil nahavähki ennetada.

Perearst Eva Gustavsoni sõnul on see sünnimärkide uuring patsiendile mugav ja kiire.

Pilte hindav dermatoloog dr Ulvi Loite tõi välja, kui tähtis on see, et perearst melanoomi ennetaks ja varakult tuvastaks. „Täieliku paranemise tõenäosus on vähi arengu varases etapis oluliselt suurem ning seetõttu varane märkamine äärmiselt oluline“, lisas dr Loite.

Järjekorrad nahaarsti juurde on pikad ning dermatolooge vähe. Seetõttu tuleb appi infotehnoloogia, et probleemiga juba esmatasandil tegeleda.

Hetkel kasutavad Dermtesti Ülikooli Perearstikeskus Tartus, Pärnu Kesklinna Tervisekeskus ning Viimsi SPA tervisekeskus. Tulevikus soovitakse kõikidesse Eesti maakondadesse luua võimalus sünnimärkide uuringu tegemiseks.

Projektiga liituda soovivatel perearstid peaksid võtma ühendust Dermtesti projektijuht Riina Hallikuga e-posti aadressil: riina@dermtest.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles