Mehed avastavad nahavähi liiga hilja

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi meestel esineb nahavähki poole vähem kui naistel, sureb mehi selle tõttu poole rohkem. Selle peamiseks põhjuseks on haiguse liiga hiline avastamine, teatab Eesti Vähiliit.

Eestlaste sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning üha tihedam solaariumi külastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja naha melanoomi haigestumist. Viimase 10 aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud lausa poole võrra.

4. mail tähistatakse melanoomi päeva. Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal 100 000 inimese kohta keskmiselt 7 mehel ja 14,5 naisel. Euroopas on 100 000 inimese kohta keskmiselt 12 juhtu. Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid esineb igal aastal Eestis 100 000 inimese kohta 44 mehel ning 65 naisel.

Päikesevalgus toodab organismile vajalikku D-vitamiini, mida on vaja ka kaltsiumi imendumiseks ja luude kasvuks. Kuid päikesega liialdamine, sealhulgas ka kunstpäikese ehk solaariumi kasutamine suurendavad nahavähi ja melanoomi teket, hoiatab Vähiliit. Samuti kiirendab see naha vananemist, vähendab immuunsüsteemi tõhusust ning põhjustab ka erinevaid silmahaigusi. 50–90 protsendi nahavähi juhtude põhjus on liigne ultraviolettkiirgus.

Eestis avastatakse aastas pisut üle 1000 nahavähi. Kuigi tegu on kasvajaga, mida on võimalik varakult avastada, on suremus sellesse kõrge.

Üle-Euroopaliselt pöörab nahavähile kõige suuremat tähelepanu Euromelanoma organisatsioon, mille asutasid dermatoloogid 1999. aastal Belgias. Tänaseks on algatusega ühinenud 43 Euroopa riigi arstid, Eesti nende seas. Euroopa melanoomi organisatsiooni eesmärk on elanike skriinimine melanoomi/nahavähi varajaste juhtude avastamiseks ja inimeste harimine nende tervisekäitumise eesmärgil, et hoida ära nahakasvajatesse haigestumist.

Nahavähi ennetamiseks on oluline jälgida oma nahka ja muutuste korral sünnimärkides kohe arsti poole pöörduda. Tähtis on teada, et varane haiguse avastamine tagab parima ravitulemuse. Mida väiksemate muutustega ravi alustada, seda lihtsam see on ja seda kindlamini saab terveneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles