Muutuvad laste ohutust puudutavad liiklusseaduse nõuded

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Reedel, 1. mail jõustub rida olulisi liiklusseaduse muudatusi, olulisemad neist puudutavad laste ohutust.

Kehtiva liiklusseaduse kohaselt tohib sõiduauto esiistmel last sõidutada ainult siis, kui ta on turvavarustuse (näiteks turvavöö, turvatool) abil nõuetekohaselt kinnitatud. Alates 1. maist ei tohi alla kolmeaastast last sõidutada nii sõiduauto kui ka veoauto istmel, millel puudub turvavöö. Seega peavad alla kolmeaastased lapsed olema sõiduautos ja veoautos igal juhul turvavarustuse abil kinnitatud. Jätkuvalt jääb keelatuks ka sõiduauto esiistmel igas vanuses laste vedu, kui istmel puudub turvavöö. Veoauto esiistmel, millel puudub turvavöö, tohib last sõidutada üksnes juhul, kui laps on vanem kui kolm aastat ning pikem kui 150 sentimeetrit.

Muutuvad ka laste süles sõidutamise nõuded. Kehtiv liiklusseadus lubab veoautos ja bussis sõidutada süles kuni 12aastast last tingimusel, et kõik sõidukis olevad istekohad on hõivatud. Muudatusega ei tohi edaspidi veoautos last süles sõidutada. Seda analoogselt sõiduautole. Busside puhul on loobutud tingimusest, et kõik istekohad peavad olema hõivatud, kuid senise 12aastase lapse asemel võib edaspidi bussis sõidutada süles üksnes alla kolme aastast last. Seda tingimusel, et last süles hoidev sõitja on turvavööga kinnitatud. Erandina on jätkuvalt lubatud süles sõidutada kuni 7aastast last ning seda juhul, kui täiskasvanu turvavöö ei ole kinnitatud (näiteks linnaliini bussis).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles