Apteek peaks olema tervishoiuasutus, mitte pelgalt rohupood

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018. aastast hakkab kehtima uus ravimikulutuste hüvitamise kord.
2018. aastast hakkab kehtima uus ravimikulutuste hüvitamise kord. Foto: Laura Oks / Postimees

Kuigi proviisor on alates eelmise aasta juunikuust tervishoiutöötaja, ei loeta apteegiteenust endiselt tervishoiuteenuseks.

Eesti Farmaatsia Seltsi president proviisor Jaak Koppeli sõnul tekitab see olukorra, kus apteeke peetakse lihtsalt rohupoeks mitte aga tervishoiuasutuseks. „Ravimid aga vajavad tavaliste kaupadega võrreldes hoopis erinevat lähenemist, sest nende vale kasutamine või kasutamata jätmine põhjustab ohtu patsiendi tervisele,“ tõdes Eesti Farmaatsia Seltsi president proviisor.

Nädalavahetusel toimus Pärnus Eesti Farmaatsia Seltsi korraldusel viimase aja üks Eesti suuremaid farmaatsiakonverentse BaltPharm Forum 2015, kus Eesti, Läti ja Leedu apteekrid arutasid Pärnus apteegiteenuste ja nende kvaliteediga seonduvaid teemasid ning valdkonna murekohti.

Konverentsil tõdeti ka, et apteegil on oluline roll rahvatervise parandamisel, haiguste ennetamisel ja ohjamisel ning inimese tervist ohustavate tegurite leevendamisel.

„Apteeker on muutunud ravimitekesksest spetsialistist patsiendikesksemaks. Suurt väärtust lisavad siin erinevad lisateenused, mida apteegid järjest enam pakuvad. Arstide suur koormatus ja elanikkonna vananemine esitab ka apteekidele uued väljakutsed,“ rääkis Koppel.

Konverentsil osales 170 apteekrit Eestist, Lätist ja Leedust. Eesti Farmaatsia Selts on vanim ja suurim proviisoreid ja farmatseute ühendav kutseorganisatsioon Eestis.

BaltPharm Forum on traditsiooniline Balti riikide farmaatsiaorganisatsioonide konverents, mis toimus sellel aastal juba 18. korda. Järgmisel aastal toimub BaltPharm Forum Leedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles