Kolesterool – mis see on?

, Benu Viru Platsi Apteegi proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslaugu koormine võib üsna tüütu olla.
Küüslaugu koormine võib üsna tüütu olla. Foto: Liis Treimann

Kolesterool on oluline ­rakuseina ­koostisosa ja meie kehale ­ülivajalik. Ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda ega moodustuks ühtki rakku.

70–80 protsenti kolesteroolist sünteesib keha igapäevasteks vajadusteks ise, peamiselt maksas. Umbes 30 protsenti kolesterooli saame toidust.

Kolesterooli kaasabil toodab organism rasvade seedimiseks vajalikke sapphappeid. Samuti aitab kolesterool parandada haavu ja kaitseb nahka.

Kolesterool jaguneb kaheks, „heaks” ja „halvaks” kolesterooliks. „Hea” kolesterool ehk HDL aitab organismil LDL-kolesteroolist vabaneda. Kui HDL-kolesterooli sisaldus veres on madal, suureneb südamehaiguste tekke oht.

„Halval” kolesteroolil ehk LDLil on kahjulik omadus veresoonte seintele kleepuda. Niisiis pole ohtlik mitte igasugune kolesterool, vaid veres ringlev oksüdeerunud ehk rääsunud kolesterool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles