Ka sääreväristajal peab kindlustus olema

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääreväristaja.
Sääreväristaja. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Kevadised ilmad toovad tänavaile talvel kuuris või garaažis oma aega oodanud sõiduvahendid. Eesti Liikluskindlustuse Fond tuletab meelde, et ka mootorratta, mopeedi, paadihaagise ja muu hooajaliselt kasutatava mootorsõiduki või selle haagise suhtes peab olema kehtiv liikluskindlustus.

Igal liiklusregistris registreeritud mootorsõiduki või selle haagise suhtes peab olema liikluskindlustuse leping. Kui sõidukit ei kasutata, siis ei ole kindlustuskohustust lepingu lõppemisele järgneva 12 kuu jooksul. Erandiks on vanasõidukid või võistlusautod, mille suhtes peab liikluskindlustuse leping olema üksnes siis, kui neid kasutatakse.

„Senine kogemus näitab, et kevadeti ununeb liikluskindlustus eelkõige mopeedi või haagise omanikul,“ ütles liikluskindlustuse fondi juhatuse liige Lauri Potsepp. „Igakuiselt rikub kindlustuskohustust kokku umbes 1000 isikut. Enamikul juhtudel saab leping mõne päevaga sõlmitud ja rikkumine ei tekita suurt probleemi. Kui liikluskindlustuse leping jääbki sõlmimata, rakendub tavalisest liikluskindlustusest oluliselt kallim automaatne kindlustuskaitse.“

Lauri Potsepa sõnul on tänase seisuga liikluskindlustuse leping vaid 4300 mopeedi suhtes, registreeritud mopeede on üle 15 000. „Eeltoodu ei tähenda, et pea 11 000 mopeediomanikku rikuvad kindlustuskohustust, sest enamiku puhul võib arvata, et praegu veel neid mopeede veel ei kasutata ja viimase lepingu lõpust on möödunud alla aasta.“

Vältimaks kindlustuskohustuse rikkumisega kaasnevad võimalikke probleeme, palub liikluskindlustuse fond sõiduki omanikel ja vastutavatel kasutajatel kontrollida, kas liiklusregistris registreeritud ja kasutusel oleva mootorsõiduki või haagise suhtes on kehtiv liikluskindlustuse leping; liiklusregistris registreeritud ja parasjagu mittekasutatava mootorsõiduki või haagise suhtes on kehtiv liikluskindlustuse leping või on selle lepingu lõpust möödunud vähem kui 12 kuud.

Kui kindlustuskohustus ei ole täidetud ja sõidukit kasutatakse, tuleb sõlmida liikluskindlustuse leping. Vahendustasuta saab erinevate kindlustusandjate kindlustusmakseid võrrelda liikluskindlustuse fondi kalkulaatori abil, vt https://hermes.lkf.ee/.

Mittekasutatav sõiduk, millel on kindlustuskohustus täitmata, tuleb liiklusregistrist kustutada.

LKF on liikluskindlustuse seaduse alusel kindlustusandjate poolt asutatud ühing, mille peamine ülesanne on täita liikluskindlustuse garantiifondi rolli ja ning hallata liikluskindlustuse registrit. LKF hüvitab kindlustamata või tundmatuks jäänud sõidukiga tekitatud kahjud. LKF on lüli liikluskindlustuse rahvusvahelises võrgustikus, täites nii Euroopa Liidu nõuetest tulenevat teabekeskuse ja hüvitusorgani rolli kui ka rahvusliku büroo rolli Rohelise Kaardi süsteemis. LKF-i juures tegutseb ka liikluskindlustuse lepitusorgan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles