Mida teha, et helkur ära ei kaoks?

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotisanga ümber keritud helkurriba püsib kenasti paigal ja paistab auto­tulede valgel hästi välja.
Kotisanga ümber keritud helkurriba püsib kenasti paigal ja paistab auto­tulede valgel hästi välja. Foto: Tea Raidsalu

Lugeja kirjutas ja palus nipinurga toimetajalt abi.  Soovitate leheveergudel helkurit. Olen nõus, helkur on vajalik, kuid paraku pole kindlust, et helkur ka alles jääb. Ta kas kaob paelakese otsast või lausa koos haaknõelaga. Kuidas helkurit otstarbekalt kinnitada, et see ei kaoks? Politseiameti vahendusel pakuvad mõned bussijuhid sõitjatele tasuta helkurribasid, aga kuna elame põhjamaal, on helkurribade kaotamise oht veel suurem, sest ribad on vanainimese talveriiete jaoks liiga lühikesed. Minu meelest mõttetult raisatud raha. Neid ribasid müüakse ka. Mida siis teha?

Helkuri riputamiseks peaks valima tugeva niidi ning panema selle mitmekordselt. Üldjuhul kasutatakse helkuri kinnitamiseks haaknõela, kuid kindlam variant oleks see taskuääre või jopeserva külge õmmelda. Kes aga soovib helkurit ühe ülerõiva küljest teise külge panna, võiks valida turvalukuga haaknõela, mida leiab kas õmblustarvete poest või beebikaupade hulgast.

Helkurriba on nutikas kerida hoopis kotisanga ümber. Tihedalt rullis olev riba ei kao sealt kusagile ning jääb kenasti paistma, hoolimata sellest, kas kanda kotti käes või üle õla.

Lisaks tavapärastele riputatavatele helkuritele on saadaval mitmesuguseid alternatiive. Üleriiete varrukatele või alläärde (paremale poole ehk siis sõidutee poole) võib panna helkurpaela, mida saab riietele kas õmmelda või triikida. Samuti on olemas takjakinnitusega helkurpaelu. Helkurpaela abil saab oma talvevammuse täiesti omanäoliseks muuta, kui sellest lõigata erinevaid kujundeid ning sättida kokku mustreid. Helkurpaela on saada eri laiuses. Helkurpaela on nupukas kasutada ka siis, kui jope on kuskilt rebenenud ning parandustöö tuleb nii ehk naa ette võtta. Siis on kasu kahekordne: kole auk saab peidetud ning end pimedas nähtavaks tehtud.

Peale tavalise helkurpaela leidub ka helkuraplikatsioone, mida saab riidele peale triikida või õmmelda. Erikujulised ning lõbusate piltidega turvaelemendid meeldivad eriti lastele.

Kellele ei meeldi rippuvad helkurid, sellele on hea abiline helkurniit. Niiti kasutades saab villasele mantlile kauni mustri tikkida. Helkurniidiga on mõistlik kududa mõni triip kinnaste, mütsi, salli või sääriste sisse. Kui autotuled sellisele kudumile peale paistavad, säravad helkurniiditriibud kenasti kaugele.

Samuti on saadaval eri toonides lõnga, millele on helkurniit juba sisse põimitud.

Kes ei satu suuremasse linna, kus on rikkalikuma valikuga käsitööpood, ei pea meelt heitma. Enamik sellise kraamiga kauplevaid poode on oma müügikoha üles sättinud ka internetti. Palu veebiavarustes osavalt ringi liikuv lapselaps appi ja head ostlemist!

Kumminiit

Lugeja Pärnumaalt ­kirjutas: kootud talvemütsid kipuvad kandmisel silmile vajuma. Ehk on põhjuseks krae? Kas keegi oskab soovitada, kuidas seda vältida?

Silmile vajuva mütsi paremaks peas püsimiseks võib abi olla sellest, kui traageldada mütsi serva sisse kumminiiti. Kui on kartus, et müts võib aja jooksul venima kippuda, oleks mõistlik selle ennetamiseks kumminiit peakatte serva sisse kududa. Kumminiiti on eri toonides saadaval käsitöötarvete poodides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles