Õhus lendlev õietolm tekitab tundlikele inimestele vaevusi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepaurvad.
Lepaurvad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kevade saabumisega on õide puhkenud ka puud ja taimed, mille õietolm võib tundlikele inimestele põhjustada vaevusi. Õhuseireveebis saab igapäevaselt jälgida õietolmu taset viies asulas: Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Pärnus ja Jõhvis.

Õietolm on välisõhus leiduv allergeen, mis tungib koos sissehingatava õhuga bronhidesse ning põhjustab õietolmule tundlike inimeste seas allergilisi vaevusi, sh astmat ja heinapalavikku. Kevadest sügiseni, puude ja taimede õitsemise aegu, on erinevate õietolmude kontsentratsioonid õhus kõrged.

Lepp ja sarapuu, mis on ka ühed põhilised õietolmuallergiat ehk pollinoosi tekitavad taimed, hakkasid õitsema juba märtsi alguses. Nende õitsemine võib kesta kuni aprilli lõpuni.

Varsti on oodata ka kase õitsemist, mis on samuti tugev allergeen. Olenevalt ilmastikust algab kase õitsemisperiood aprilli teisest poolest kuni maist ja võib kesta kuni juunini.

Mai lõpus hakkavad õitsema ka kõrrelised. Nende õitsemisperiood kestab kuni suve lõpuni, sest erinevad liigid õitsevad erineval ajal.

Juuli teisest poolest alustab õitsemist veel üks tugevamat allergiat põhjustav taimeperekond, milleks on puju ja mille õitsemisperiood võib kesta kuni septembrini.

Erinevate taimede õietolmu sisaldust õhus on võimalik jälgida Eesti Õhukvaliteedi Juhtimissüsteemi kodulehelt (http://airviro.klab.ee/seire/airviro/pollen.html) ja Allergialiidu kodulehelt (http://www.allergialiit.ee/?teated).

Õietolmuseiret teostab Eesti Keskkonnauuringute Keskus (http://www.klab.ee/) viies Eesti linnas - Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Kuressaares. See on üks osa Eesti Õhukvaliteedi Juhtimissüsteemist. Õietolmuseiret rahastab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (http://www.kik.ee/et).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles