Uuring näitas, et igapäevasuitsetamine on vähenenud, ülekaalulisus kasvab

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsud
Suitsud Foto: Elmo Riig / Sakala

Tervise Arengu Instituudi täna avaldatud täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu kohaselt on Eestis hakanud vähenema igapäevasuitsetajate hulk, kuid jätkuvalt on probleemsed kehalise aktiivsuse ja ülekaalu näitajad.

„Võrreldes 2014. aasta kevadel tehtud uuringu tulemusi 2012. aasta uuringuga, selgub, et lõpuks ometi on vähenenud igapäevasuitsetajate osa nii meestel kui naistel peaaegu kõigis vanuserühmades,“ rõõmustas uuringu koordinaator, Tervise Arengu Instituudi vanemteadur Mare Tekkel.

Samas on suurenenud vanemate kui 45aastaste meeste ja vanemate kui 25aastaste naiste hulgas nende osa, kes suitsetavad päevas rohkem kui 20 sigaretti. „Rohkem kui kolm korda suurenes aga e-sigarettide kasutajate osa,“ lisas Tekkel. „Noortest 16–24aastastest meestest oli seda kasutanud vähemalt mõni kord aastas 42 protsenti, naistest 35 protsenti. Vanuse kasvades e-sigareti kasutamine vähenes.“

Alkoholitarvitamise juures tõi Tekkel välja, et kuigi vähemalt mõni kord nädalas alkoholi, seejuures õlut tarvitanute osa, vähenes pea kõigis vanuserühmades, siis ohumärgina tuleb võtta vähemalt kord kuus kuue või rohkema annuse (s.o keskmise inimese alkoholimürgistuse tekke lävikogus) alkoholi tarvitajate osa suurenemist – selliste meeste osa suurenes 50 ja naistel 15 protsendini.

Jätkuvalt on probleemsed ka eestimaalaste kehalise aktiivsuse näitajad. Tervisespordiga ei tegele üldse 39 protsenti meestest ja 32 protsenti naistest, kes seda tervise tõttu teha saaksid. See on tõenäoliselt ka üks põhjustest miks ülekaaluliste osa on meestel tõusnud 39, naistel 28 protsendini. Rasvunute osa jäi meestel siiski samale tasemele (19%), naistel suurenes minimaalselt (20 protsendini), oluliselt tõusis rasvunute osa aga noorte meeste seas. Seega on ligi 60 protsenti Eesti meestest ja pea pooled naistest ülemäärase kehakaaluga.

Uuringust selgunud kurioosumina tõi aga uuringu koordinaator välja selle, et 14 protsenti meestest ja neli protsenti Eesti naistest ei pese hambaid kas iga päev või ei pese üldse!

Mare Tekkel lisas kokkuvõtteks, et vaatamata kõigele ei ole oma tervist halvaks või üsna halvaks hindavate inimeste osatähtsus (11 protsenti meestest, üheksa protsenti naistest) aastatega suurenenud ja tervena elatav eeldatav eluiga on kõigis vanuserühmades kasvanud, kuid on meestel endiselt hulga lühem kui naistel.

Lisaks leiab uuringust ka vastuseid arstiabi ja ravimite kasutamise, inimeste terviseseisundi ning ennetusmeetmete kasutamise, aga ka liiklusohutuse valdkonna kohta. Täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringut on tehtud iga kahe aasta järel alates 1990. aastast. Uuringus osalevad 16–64-aastased elanikud.

Uuringutabelid on kättesaadavad Tervise Arengu Instituudi kodulehel uuringute andmebaasis: http://www.tai.ee/et/terviseandmed/uuringud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles