Uus seade lõhustab trombi vaid tunniga

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tromboos.
Tromboos. Foto: www.wikipedia.org

Ida-Tallinna Keskhaigla sai teisipäeval esimesena Eestis uue meditsiiniseadme, mis aitab senisest ohutumalt ja kiiremalt trombe lõhustada.

Straub Rotarex seade töötab Archimedese kruvi põhimõttel – kruvi teeb pea 40 000 pööret minutis, lõhustades veresoones olevat trombi. Kui tromb on tükkideks lõhutud, tõmbab seade trombi tükid endasse ja seejärel transporditakse need kateetri kaudu kehast välja, andis teada Ida-Tallinna Keskhaigla kommunikatsioonispetsialist.

Seni on rakendatud ravimeetodina trombolüüsi ehk veresoonde süstitakse ravimit, mis lõhustab veresoont ummistava trombi ning seejärel taastub verevool. Kui trombolüüsi tegemine on pikaaegne, kestab 24–48 tundi ning selle käigus võivad tekkida erinevad tüsistused, siis uue seadme kasutamine annab tulemuse juba ühe tunni möödudes.

Kuna tromboosi tõttu on veresoon jalas ummistunud ning trombolüüs ei pruugi anda soovitud tulemust, siis Straub Rotarexi kasutamine võib olla teinekord elupäästev ning ära hoida suuremahulise amputatsiooni.

Seadme kasutamine on mõeldud kõigile, kuid eelkõige on tromboos siiski vanemate inimeste haigus. Patsiendile sobiva ravi otsustab arstide konsiilium lähtuvalt patsiendi olukorrast ning tema nõusolekul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles