Rahvamuusikajuht Uno Veenre tähistab oma 95. juubelit

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Veenre.
Uno Veenre. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

24. märtsil saab 95aastaseks legendaarne rahvamuusikajuht Uno Veenre. Maestro tähistab juubelit kontserdiga Tallinnas Nõmme Kultuurikeskuses 28. märtsil algusega kell 15.

Uno Veenre on kirjutanud ja seadnud hulgaliselt lugusid rahvamuusika-, kammer- ja puhkpilliorkestritele ning loonud mitmeid soolo-, ansambli- ja koorilaule. Juubelile pühendatud kontserdil saab kuulata läbilõiget Uno Veenre loomingust, mida esitavad Ooper-Kvartett, Harju KEKi Rahvamuusikaorkester, Väino Puura ja teised.

Eesmärgiga populariseerida eesti rahvamuusikat ja rahvalikku heliloomingut moodustas Uno Veenre 1960. aastal Eesti Raadio juurde rahvamuusikaansambli ja aastal 1965 orkestri „Vikerlased”, mis andsid tõuke laialdasele rahvamuusikaansamblite moodustamisele ja elavdas huvi rahvamuusika vastu üle Eesti. Ta on olnud eestvedajaks ka Eesti Orkestrijuhtide Rahvamuusikaorkestri moodustamisel ja vabariiklike rahvamuusikapäevade korraldamisel. Aastatel 1960–2000 oli Veenre üldlaulu- ja tantsupidudel rahvamuusikaorkestrite üldjuht.

Uno Veenre on õppinud Tallinna Konservatooriumis, Tallinna Muusikakoolis, Riiklikus Konservatooriumis. Lõpetanud Heliloojate Liidu seminari 1958. aastal. Tegutsenud orkestrandina, ansambli- ja koorijuhina. Töötanud ENSV Rahvaloomingu Majas, muusikasaadete toimetajana Eesti Raadios, dirigendina Noorsoo Kultuuripalees, Ametiühingu Kunstilise Isetegevuse Majas, Kirovi nim. Kalurikolhoosis ja Tallinna Toomklubis.

Uno Veenre on Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi auliige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles