74aastane vanahärra koob Haapsalu salle

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Loorits.
Elmar Loorits. Foto: ERR

74aastane Elmar Loorits leidis enda jaoks Haapsalu sallide kudumise abikaasale salli tehes. Kuigi Loorits on sallikudumist oma hobiks pidanud juba 10 aastat, julges ta sellega avalikkuse ette tulla alles paari aasta eest.

„Ma arvan, et Haapsalu sall leidis minu koos mu tulevase abikaasaga,“ meenutas sallimeister Elmar Loorits ETV saates „Ringvaade“. Just naisele kudus ta esimese salli, sest kuigi naine tegeles kudumisega ka ise, ei olnud tal endal veel ühtki.

Loorits on valmis saanud üle 150 Haapsalu salli. See tähendab, et ta on kudunud vähemalt 9 miljonit silma. Õige Haapsalu sall on käsitsi kootud, pits eraldi külge õmmeldud ning see mahub läbi sõrmuse.

Kuigi mees on sallikudumist oma hobiks pidanud juba 10 aastat, julges ta sellega avalikkuse ette tulla alles paari aasta eest. „Uudistajaid ja vaatlejaid oli hulganisti," meenutas Elmar esimest korda promenaadil peetud ühiskudumisel osalemist.

Igal sallimeistril on võimalus teha oma muster ning seetõttu ei ole võimalik teada, kui palju Haapsalu salli mustreid olemas on. Elmarile teada olevatest kõige keerulisemaks peab mees vahtralehe kirja.

Lisaks sallidele on Loorits tegelenud ka muu näputööga. Et uurida, kas „naiste töö“ on tõesti nii keeruline kui vastassugupool seda väitis olevat, proovis mees ka ristpistes tikkimist. Suure töö valmis pusimine võttis Elmari sõnul mitu kuud.

Elu jooksul on Loorits olnud ka ehitaja ja füüsikaõpetaja. Peale kudumise on neil abikaasaga kahe peale veel üks hobi – reisimine. Siiski võtavad mõlemad abikaasad vardad ka reisile kaasa ning veedavad mõnikord õhtud hotellis kududes.

Vaata videost, mida vanahärra abikaasa oma mehe sallikudumisest arvab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles