Lisaained põhjustavad soolepõletikku ja ülekaalulisust

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline
Ülekaaluline Foto: AFP / Scanpix

Tootjad lisavad toiduainetele erinevaid lisaaineid, mis panevad toidu paremini lõhnama, isuäratavalt läikima, värsket värvi säilitama või lihtsalt ootuspärases tekstuuris püsima. Teadlased selgitasid, et toiduainetööstuses kasutuses olevad lisaained põhjustavad põletikulisi soolehaigusi ja ülekaalulisust.

Emulgaatorid, need ained, mis aitavad töödeldud toidukauba säilivust pikendada ning toidu tekstuuri säilitada, võivad muuta inimese seedeelundkonna mikrofloorat ning soodustada sellega soolepõletiku teket.

Rahvusringhäälingu teadusportaal Novaator vahendab Ameerika Georgia osariigi ülikooli teadlaste uuringutulemusi, mis kinnitavad, et emulgaatorid soodustavad iseäranis Crohni tõve ja haavandilise koliidi kujunemist. Lisaks aitavad emulgaatorid kaasa metaboolse sündroomi ehk ainevahetussündroomi tekkele.

Soolehaigused, nagu ka ainevahetussündroom ja ülekaalulisus, on järjest sagenev probleem kogu maailmas. Ainevahetussündroomiga ülekaalulistel inimestel on kaalulangetamine ja saavutatud kehakaalu säilitamine tunduvalt keerulisem kui neil, kes ei kannata ainevahetussündroomi all.

Seedeelundkonna mikrofloora all peavad teadlased silmas neid 100 triljonit bakterit, kes elavad meie seedekulglas. Kui selles mikroflooras esineb kõrvalekaldeid, loob see soodsa pinnase nii soolepõletiku kui ainevahetussündroomi tekkeks. Ajakirjas Nature ilmunud uuringu autorid Benoit Chassaing ja Andrew T. Gewirtz kinnitavad, et emulgaatorid võivad olla osaliselt põhjuseks, miks need kaks haigust nii laialdaselt levivad.

Et sissesöödud toit mõjutab otseselt soolestiku mikrofloorat, muutuvad soolebakterid põletikele vastuvõtlikumaks. Chassaing ja Gewirtz lisasid hiirte toidule kaht väga levinud emulgaatorit: polüsorbaat 80-t (E433) ja karboksümetüültselluloosi (E466). Katsetest selgus, et pärast neid emulgaatoreid sisaldava toidu söömist bakterite hulk hiirte soolestikus vähenes.

Emulgaatorite tarbimine muutis bakterite liigilist koosseisu nii, et soolestiku pind oli vastuvõtlikum põletikele. Soolestiku seinal vähenes bakterite kiht ning suurenes limakiht, mis katab soole siseseina. Bakteroloogilise koosseisu muutuse tõttu hakkasid bakterid rohkem eritama lipopolüsahhariidi ja valku flagellin, mis võivad aktiveerida põletikku soodustavate geenide avaldumist.

Uuringu autorid ei väida samas, et ülekaalulisust ei põhjusta liigsöömine. Nende uuringu tulemused viitavad sellele, et emulgaatorid põhjustavad seedeelundkonna mikrofloora tasakaalus muutusi, see omakorda suurendab põletikulisi protsesse, mille tulemusel söövad inimesed rohkem.

Teadlased jätkavad uuringuid erinevate emulgaatoritega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles