C-hepatiit on hiiliv haigus

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit C. Hepa.
Tiit C. Hepa. Foto: Vähiliit

Juba mõnda aega on tänavapildis ja sotsiaalmeedias tegutsenud Tiit C. Hepa, kelle päritolu on inimestes erinevaid arvamusi tekitanud. Täna avalikustas Vähiliit, et sellega alustati maksavähki põhjustava C-hepatiidi teavituse kampaaniat.

Vähiliidu juhatuse esimehe Maie Egipti sõnul läheneti sel korral teavitusele mitte-traditsiooniliselt.  „Maailmas on miljoneid haigusi, terviseteemalisi üleskutseid, sotsiaalseid algatusi ja heategevuslikke üritusi. Kõik need võitlevad inimeste tähelepanu pärast,” selgitas ta Tiidu tegelaskuju loomise tagamaid, „Paraku mahub inimese tähelepanu alla piiratud arv teemasid. Selleks, et jääda silma, on vaja tegutseda teistmoodi ja eriliselt.”

Kampaania eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu C-hepatiidile, rääkida haiguse iseloomust ja viidata riskigruppide testimisvajadusele.

Kuna C- hepatiit on hiiliv haigus, siis inimesed võivad viirust kanda 20 aastat ilma, et nad seda teaksid. Seetõttu avastatakse haigus tihti liiga hilja. Iga haigus, sealhulgas ka kasvaja, on varases staadiumis kontrolli all hoitav ja mõnel puhul isegi ravitav.Vähiliidu missioon on inimesi sellest informeerida ja kutsuda inimesi veebilehel end testima.

Kõigepealt oli kavas saada inimeste tähelepanu Tiit C. Hepa persooni kaudu. „Püüdsime seda teha humoorikalt ja inimlikult, luues erilise tegelaskuju Tiit C. Hepa, kes nö personifitseeris C-hepatiidi,“ seisab selgituses. Kampaania teises etapis kutsutakse inimesi testima enda võimalikku kuulumist riskirühma ka veebis www.unlikechepatiit.ee.

Vähiliidu C-hepatiidi kampaania sihtgruppi kuuluvad inimesed, kes on saanud vereülekande enne 1994. aastat ja inimesed, kes on lasknud end tundmatutes sertifitseerimata salongides tätoveerida või augustada.

Tiit C. Hepat ei olegi olemas kuid kahjuks võib meid ohustada C-hepatiit.

Täpsemalt: www.unlikechepatiit.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles