Õdele Liit: Eestis on vajaka 4000 õde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseameti põhja talituse juhi Ester Öpiku sõnul tutvuvad terviseameti esindajad muuhulgas laste- ja haridusasutuste valgustuse ja ventilatsiooni seisukorraga ning kontrollivad radooni sisaldust õhus.
Terviseameti põhja talituse juhi Ester Öpiku sõnul tutvuvad terviseameti esindajad muuhulgas laste- ja haridusasutuste valgustuse ja ventilatsiooni seisukorraga ning kontrollivad radooni sisaldust õhus. Foto: Erakogu

Õdede Liidu president Ester Öpiku sõnul saab inimest iseseisvale statsionaarsele õendusabiteenusele praegu suunata vaid arst.

„Õendusabiteenuses on pereõde kompetentne hindama, millist õendus- või hooldusteenust inimene vajab. Pereõde on esmatasandil abi osutav spetsialist ja patsiendile kõige lähemal. Sellepärast on oluline, et tal oleks oma pädevusest tulenevalt õigus inimese abivajadust ise hinnata ning ta edasi suunata,“ selgitas Öpik.

„Kui pereõel oleks õigus suunata patsient nii iseseisvale statsionaarsele õendusabiteenusele kui ka koduõendusteenusele, siis arstide koormus väheneks. Samuti saaks pereõde soovitada hoolekandeteenust neile, kelle terviseseisund tervishoiuteenust ei vaja.“

Õdede Liit on teinud ettepanekuid riikliku koolitustellimuse suurendamiseks, et õdede põuda Eestis leevendada. Praegu on Eestis täitmata ligi tuhat õe ametikohta. Arvestades elanikkonda, on puudu 4000 õde.

Õendus on tervishoiuvaldkonda kuuluv kutseala, mille ülesanne on aidata inimest tema tervise kaitsmisel, taastamisel ja parandamisel. Õendus sisaldab ka tegevust, mis on suunatud õdede koolitamisele, teadustööle oma erialal ja õendustegevuse juhtimisele kõigis tervishoiuüksustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles