Aeg pensionile minna – milleks end valmis seada?

Alexander Kotchubei
, psühhoterapeut ja arst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionitunnistus.
Pensionitunnistus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Varem või hiljem jõuab kätte pensionile mineku aeg. Siis tuleb jätta hüvasti tööga, millele pühendasime suure osa oma elust.

Tegelikult valmistume pensionieaks, ise täpselt teadmata, mis meid ees ootab. Ka pole meil aimu, kuidas äkki tekkinud vaba aega parimal moel ära kasutada. Me ei tea isegi kõiki etappe, mida inimene end pensionile jäädes uueks rolliks kohandades läbib. Me ei aima, et töörutiinita elama õppimine võib olla suur katsumus.

Kohe koju jäädes on energiat siiski palju. Suur hulk vaba aega annab alguses kirjeldamatu vabaduse tunde. Tahaks kõike ja palju. Peas on igasuguseid mõtteid, mida tahaks ja saaks teha. Ühtäkki jõuab kohale rutiin, milles esmane vabaduse nautimine möödub ja kohale jõuab argipäev kõige kaalukama küsimusega: kuidas oma elu pikemaajalises perspektiivis väärikalt sisustada?

„Mind ootab sel aastal pensionile minek ja ma ei teagi, millele mõelda. Avastasin, et olen oma mõtetega kusagil pensionile jäämise kandis, aga midagi asjalikku pole veel pähe tulnud. Olen kuulnud, et koju jäämine võib olla üsna harjumatu, algul paljulubav ja hiljem vähepakkuv elu. Ei teagi, mida edasi mõelda. Kui see aeg käes, eks siis otsustan.”

Millega sisustada sellist kirjeldamatut kingitust nagu pensioniaeg? Mida ette võtta, et oleksin ise rahul ja mind ümbritsevad inimesedki innustuksid minu valikutest?

Pensionile jäämise teemal pole paraku kombeks rääkida. Paljudele on pensioniiga ja töölt koju jäämine omamoodi elu ümbermõtestamise aeg. Tuleb oma mina justkui uuesti avastada, leida üles vanad ununenud soovid, hobid ja unistused.

Millega siis pensionile jäämise ajal arvestada? Millised üllatused meid ees ootavad?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles