Sõltumatud maa-apteegid on reedel, 9. jaanuaril hoiatusstreigi tõttu suletud

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Reedel, 9. jaanuaril korraldavad maapiirkondade sõltumatud apteegid hoiatusstreigi, selle raames on väiksed apteegid kella 10–14 suletud.

Sõltumatud apteekrid korraldavad hoiatustreigi põhjusel, et Riigikohtu otsus tühistada apteekide asutamispiirangud võib Eesti Apteekrite Liidu hinnangul kaasa tuua apteekide asutamise buumi, mis seaks maa-apteegid ohtu.

„Praegu on apteekide seadusandlusega keeruline seis, sest Riigikohus tühistas detsembris apteegi asutamispiirangud ja Riigikogu ei ole suutnud uusi regulatsioone veel vastu võtta. Kui nüüd kuu aja jooksul uusi regulatsioone vastu ei võeta, võib tekkida apteekide tegemise buum,“ ütles Eesti Apteekrite Liidu esinaine Ülle Rebane BNSile.

„Kui sotsiaalkomisjon ja sotsiaalministeerium räägivad kogu aeg sellest, et maal tuleb tagada apteegiteenuse kättesaadavus, siis tegelikult töötavad nad endale vastu,“ lisas Rebane. „Kui apteegi tegemine muutub vabaks, siis keegi ei lähe ju maale tegema, kõik teevad linnadesse, kaubanduskeskustesse. Aga tööjõud on meil äärmiselt piiratud ja kus seda ikka võtta, tõmmatakse lihtsalt inimesi maalt ära,“ lisas ta.

„See eelnõu, mis riigikogus esimese lugemise läbis, ei tööta, seal pannakse suurtele kettidele ja apteekidele kohustus maale apteek teha. Selliseid kette, kellele saaks eelnõus kirjas olevaid tingimusi ja kohustusi panna, ei ole. Selliseid kohti, nagu seal on kirjeldatud, ei ole. See on absurdne eelnõu,“ sõnas Rebane.

Rebase sõnul halveneks ka ravimite kättesaadavus maainimestele.

„Hoiatusstregiga tahamegi näidata, mis siis juhtub, kui turg läheb vabaks. Siis juhtubki nii, et väikestes maakohtades ei ole teenus kättesaadav,“ lisas Rebane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles