Jõuluvana peidab kingitused omatehtud kingikotti

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isetehtud kingikott.
Isetehtud kingikott. Foto: Tea Raidsalu

Palju räägitakse, et oma kätega tehtud kink on südamlik ja armas. Kui see on aga pakitud isemeisterdatud ümbrisesse, saab kingitus meeldejääva lisaväärtuse.

Kuna jõulud on kohe-kohe käes, õpime sedakorda koos, kuidas meisterdada kingikotte. Kottideks saab ­voltida nii tapeedijääke, plakateid, reklaamlehti kui ka ajakirjakaasi.

Pilt 1
Pilt 1 Foto: Tea Raidsalu

Minu lemmikuks on kujunenud seinakalendrite ilusad värvilised pildid. Kalender on enamasti tehtud tugevast ja voltimisele alluvast materjalist. Väikseid kingikotte olen teinud nii, et kleebin külgepidi kokku kaks kalendripilti, nii jääb üks pilt ühele koti küljele ja teine teisele. Ühest tavamõõdus kalendrilehest saab kahjuks väga väikese kotikese.

Pilt 2
Pilt 2 Foto: Tea Raidsalu

Kui hakkad kingitava järgi kotti voltima, mõõda kõigepealt asi ära ning edasi materjali mõõtes arvesta nii ülaserva (sinna tulevad sangad), külgedele kui ka põhja jaoks keskmiselt viis sentimeetrit lisaks. Siis võib kindel olla, et üllatus pakendisse mahub.

Pilt 3
Pilt 3 Foto: Tea Raidsalu

1. Kõigepealt murra umbes neli sentimeetrit kotisuu kandiks ja liimi kokku. Kui kink on raske, võid murda serva topelt, siis peab see sangade survele vastu (pilt 1).

Pilt 4
Pilt 4 Foto: Tea Raidsalu

2. Võta ette külg, murra 1,5–2 sentimeetrit, määri peale liim ja kleebi paber toruks. Nüüd on sul valmis koti toorik (pilt 2).

3. Murra mõlema külje pealt 3–4 sentimeetrit. See on pool koti külje laiusest. Voldi samamoodi ja sama joont pidi ka teisele poole (pilt 3).

Pilt 5
Pilt 5 Foto: Tea Raidsalu

4. Võta ette koti külg ja voldi see lõõtsaks. Tee sama teise küljega (pilt 4).

Pilt 6
Pilt 6 Foto: Tea Raidsalu

5. Nüüd tuleb põhja voltimine. Selleks murra ära nii palju, kui laia põhja tahad. Voldi nurgad voltimise jooneni. Tee samamoodi ka teisel pool (pilt 5).

6. Tee kott toruks ja murra põhi jooni pidi (pilt 6).

Pilt 7
Pilt 7 Foto: Tea Raidsalu

7. Järgmine samm on põhja liimimine. Vajuta põhja küljed sissepoole. Litsu kott torust tagasi õhukeseks ning voldi põhjalaiune serv. Nüüd jäävad kahele poole kolmnurgad. Keera üks kolmnurk põhja peale. Kui see on liiga pikk, lõika lühemaks. Kata liimiga see osa, kuhu tuleb teine põhjaosa, ja kleebi kokku (pilt 7).

Pilt 8
Pilt 8 Foto: Tea Raidsalu

8. Tee ülemisse serva augud. Võta volditud küljed kindlasti välja, sest muidu augustad ka need. Võid teha ka topelt augud: ühed, millest käivad sangad läbi, ning teised (soovitatavalt keskele tehtud), millest läbipõimitud pael hoiab kotisuu koos ega lase piiluda, mis küll kotti on peidetud. Viimaseks tee paelajuppidest, lõngast, pitsiribadest ­sangad ja kaunis kott ongi valmis (pilt 8)!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles