Kuidas vältida ülesöömist?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

TLÜ terviseteaduste lektor Saima Kuu seletab «Ühe minuti loengus» lahti, miks me jõulude ajal üle sööma kipume.

Jõulude ajal süüakse rohkem kui vaja igal pool maailmas, mitte ainult meil Euroopas ja Ameerikas, vaid ka Aasias ja Aafrikas ning seda sellepärast, et söömaajaga kaasneb seltskond ja vestlus, vahendab ERRi teadusportaal.

Kahjuks ei tule meie aju rööprähklemisega toime, kuigi meile tundub, et saame mitme tegevusega korraga hakkama, kuid aju suudab korraga mõelda ainult ühte mõtet.

Kuna tegemist on kahe erineva tegevusega ning neid juhivad erinevad aju osad – esimene nendest, söömine, on selgeks õpitud tingitud refleks, mis on liigutuslikus mõttes automatiseerunud ja seda protsessi juhib ajutüvi, teine pool, mõttetegevust nõudev vestlus, saadetakse korda suuraju poolkerade koore osavõtul.

Kui lülitame aeg-ajalt ehk vastavalt vajadusele söögialuas oma mõtted ümber ühelt tegevuselt teisele – vestluselt söömisele, siis suudame ka tähele panna seda, mida me sööme, kuidas me sööme ning jõuame ka mõelda, kas ma üldse tahan süüa, sest alati ju ei pea sööma, vestluses võib osaleda ka toidupala suhu pistmata.

Vaata «Ühe minuti loengut» siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles