Pank ennustab naistele tulevikus meestest väiksemat pensioni

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma palgaga on kõige rohkem rahul lätlased. Ka eestlaste rahulolu on tõusuteel.
Oma palgaga on kõige rohkem rahul lätlased. Ka eestlaste rahulolu on tõusuteel. Foto: Marko Saarm

Naiste keskmiselt 30 protsenti madalam palk, lastega töölt eemalolek ja sellest tulenev väiksem finantsvõimekus paneb küsimärgi alla naiste tulevikus saadava pensioni suuruse, selgub SEB panga analüüsist.

„Naised kaotavad suure osa pensioni I samba arvelt, sest lastega kodus oldud aeg vähendab tööstaaži, mis on riikliku pensioni suuruse arvutamise alus, selgitas SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

Ta tõi võrdluseks Eesti keskmist palka saava naise, kel ei ole lapsi ja ühe lapsega naise, siis nende kahe naise tulevane I ja II samba pension kokku erineb 2,8 protsenti, moodustades vastavalt 44,8 protsenti ja 42 protsenti viimasest pensionieelsest palgast. Kui naisel tuleb üles kasvatada rohkem kui üks laps, siis langeb asendusmäär alla 40 protsendi,“ lisas ta.

Euroopa sotsiaalkoodeks sätestab, et minimaalne pension peaks moodustama 40 protsenti kodaniku viimasest pensionieelsest sissetulekust. Euroopa Liidu keskmine asendusmäär ulatub ligi 65 protsendini. Nagu näitab SEB analüüs, küündib lapsevanemate (meie ühiskonnas eelkõige naised) pension vaevu 40 protsendilise asendusmäärani.

Tulevase pensioni suuruses kaotavad ka lapsevanemad, kes kuuluvad Eesti keskmisest kõrgemasse palgaklassi. Näiteks, ühte last kasvatav vanem, kelle sissetulek on kaks Eesti keskmist palka võib loota, et tema pensioniea sissetulek kahest esimesest sambast on ligi 37 protsenti viimasest sissetulekust. Kaht last kasvatades, aga kahaneb see protsent veelgi jõudes alla 35 protsendi.

SEB statistikast lähtuvalt on ka naiste ja meeste kogutav täiendava ehk III samba pensionipilt kurjakuulutav. Statistika näitab et naised alustavad meestest keskmiselt hiljem pensionikogumist. See võib olla tingitud muudest eelistustest, aga ka sellest, et palk on väiksem.

„Meestel, kes alustavad täiendavat kogumist varem, on võimalus koguda tulenevalt palga erinevusest suuremaid summasid ja pikemat aega. Eriti suur III samba kogumismahtude lõhe on 20–40ndates eluaastates olevate naiste ja meeste vahel, kus summad erinevad lausa kuni 62 protsenti,“ ütles Holst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles