Kas pensionilt peetakse tulumaks kinni?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Pensionäri tulumaksuvaba tulu 2014. aastal on maksimaalselt 354 eurot kuus.

Tulumaksuseaduse kohaselt on riikliku pensioni maksuvaba tulu 2520 eurot aastas ehk 210 eurot kuus. Järelikult see osa pensionist, mis ületab 210 eurot kuus, kuulub tulumaksustamisele.

Samal ajal on nii töötaval kui ka mittetöötaval pensionäril õigus ka üldisele maksuvabale tulule, mis on 1728 eurot aastas ehk 144 eurot kuus.

Seega pensionär võib saada maksuvabalt kokku kuni 354 eurot kuus.

Üldise maksuvaba tulu arvesse võtmiseks peab mittetöötav pensionär esitama avalduse Sotsiaalkindlustusametile. Avalduses tulumaksu vabastuse kasutamise kohta, mis on blanketina saadaval ka Sotsiaalkindlustusameti kodulehel (www.sotsiaalkindlustusamet.ee/blanketid), peab kindlasti olema märgitud avaldaja nimi, isikukood, elukoht ja kuu ning aasta, millest alates soovitakse maksuvaba tulu arvestamist. Allkirjastatud avalduse võib saata posti teel või ise Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusse kohale viia.

Kui mittetöötav pensionär on avalduse juba korra esitanud, siis iga pensionitõusu järel või uue aasta saabudes uut avaldust esitada ei ole vaja.

Töötav pensionär peab valima, kas ta soovib lubatud tulumaksuvaba osa arvestamist töötasult või pensionist ja esitama avalduse vastavalt tööandjale või Sotsiaalkindlustusametile. Mõlemas kohas seda teha ei saa.

Näiteks:

a) kui töötav pensionär on esitanud avalduse tulumaksu vabastamise kohta tööandjale, siis üldist tulumaksuvaba tulu arvestabki palga maksmisel tööandja. Kui samal ajal tema pensioni suurus on näiteks 288 eurot, siis 210 eurot sellest on maksuvaba ja 78 eurolt peetakse kinni tulumaksu 21 protsenti;

b) kui töötav pensionär esitab kõnealuse avalduse Sotsiaalkindlustusametile, siis on tulumaksuvaba kuni 354 euro suurune pension ning tulumaks peetakse kinni tööandja juures kogu töötasult.

Allikas: Sotsiaalkindlustusamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles