Kasvaja varane avastamine tagab paranemise

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograafiabuss.
Mammograafiabuss. Foto: Sille Annuk / Postimees

Rinnavähi sõeluuringuga alustati Eestis juba 2002. aastal. Seeläbi saavad kõik oma tervisest huvituvad 50–62aastased naised võimaluse avastada kasvaja juba varakult.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson peab hästi korraldatud sõeluuringu suureks probleemiks naiste madalat osalust. Nii osales eelmisel aastal Haigekassa kinni makstud sõeluuringus vaid 52,5 protsenti 50–62aastastest naistest. Samas avastati eelmisel aastal skriininguga 155 uut vähijuhtu.

„Kas tänapäeva naine ei tunne tõesti huvi oma tervise vastu või ei ole ta teadlik, et kasvaja varane avastamine tagab ka varajase ravivõimaluse ja paranemise paljudel juhtudel,“ küsis Merike Martinson.

Tema arvates tuleks sõeluuringuid laiendada ka noorematele ja vanematele naistele. Uueks sihtrühmaks võiksid tema meelest olla naised vanuses 45–69 aastat.

21. novembril Eesti Vähiliidu ja Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti korraldatud konverentsil „Rinna- ja emakakaelavähi diagnostika ja ravi kaasaegsed võimalused“ käsitlesid Eesti, Saksamaa ja Rootsi teadurid ning praktilised arstid oma ettekannetes rinna- ja emakakaelavähi esinemissagedust, elulemuse ja suremuse trende, mammograafilise skriiningu kogemusi, samuti tänapäevaseid ravivõimalusi. Tutvustati ka 3D-mammofgraafia avardunud diagnostilisi võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles