Kas viirustega seotud müüdid toimivad?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslauk.
Küüslauk. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Benu apteegi proviisor Liia Saava toob välja rahva seas kinnitunud müüdid ja kas kinnitab need või lükkab ümber.

1. Söö küüslauku! – ÕIGE

Küüslauku on aastasadu viiruste ennetamiseks tarbitud. Apteeker kinnitab, et küüslauk aitab immuunsüsteemi turgutada. Ühekordne annus ei aita, tegu on ravimtaimega, mida tuleks võtta regulaarselt kogu külmaperioodi jooksul.

2. Valmista haiguse ajal kanasuppi ja joo kuuma piima meega – VALE

Kuum vedelik leevendab küll hetkeks kurguvalu, aga kanasupil ja kuumal piimal pole raviomadusi. Mett tasub süüa, aga pigem ilma kuuma piimata, sest kuumus kahandab mee kasulikke omadusi. Kurguvalu puhul tasub eelistada pigem taruvaiguga kurgupihusteid.

3. Tarbi aastaringselt vitamiine! – VALE

Kogu aasta jooksul ei tohiks vitamiine süüa. Näiteks suvel peaks terve inimene saama vitamiinid kätte toidust ja loodusest. Meie kliimas võib aastaringselt tarbida vaid D-vitamiini, aga sedagi saame suvel päikeselt. Vitamiinikuure võiks teha korra sügis-talvel ja siis kevadel, aga ka näiteks pärast haiguspuhangut, mil varud organismis on otsas. Haiguse ajal tuleks vitamiine pigem vältida.

4. Karasta ennast külma veega – NII JA NAA

Mõistlikkuse piires on see viiruste ennetamiseks tõhus. Alustada tuleb sujuvalt, jaheda veega ning järk-järgult külmema veega edasi liikuda. Külma veega karastamist ei soovitata inimestele, kellel on probleeme südame või veresoonkonnaga.

5. Tarbi mett – ÕIGE

Inimesed, kelle toidulaual on mesi pidevalt, on tervemad. Mesi aitab nii viirusi ennetada kui toimib ka kurguhaiguste puhul. Mett võiks kasutada suhkru asemel ka toitudes ja jookides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles