Transrasvad kustutavad sõnamälu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Margus Ansu / Postimees

Priit Ennet vahendas rahvusringhäälingu teadusuudistes tõdemust, et transrasvad kustutavad sõnamälu.

Kurikuulsad transrasvad on teadlastel taas hambus. Ameerika teadlased väidavad, et inimestel, kelle toit sisaldab rohkesti transrasvu, on mälu kehvem kui teistel.

Beatrice Golomb San Diego California ülikoolist ja ta kolleegid uurisid umbes 1000 tervet tööealist meest ja selgus, et need mehed, kes tarbisid kõige enam transrasvu, said sõnamälu testides teistest meestest märgatavalt halvemaid tulemusi.

Transrasvad on looduses harva esinevad, kuid toidu töötlemisel tekkida võivad ained, mille molekuli ehitus erineb õige pisut tavalise rasva ehitusest. Varasematest uuringutest on selgunud, et transrasvade rohke toit on seotud ülekaalulisuse, kõrgenenud agressiivsuse ja südamehaigustega.

Golomb ja kolleegid palusid katseisikutel vastata toitumisharjumuste küsimustikule ja uurisid, kui palju keegi neist transrasvu tarbis. Siis näidati neile järgemööda 104 kaarti, iga kaardi peal üks sõna. Katseisikud pidid ütlema, kas mingi sõna oli juba mõne eelmise kaardi peal olnud või mitte. Selgus, et üks gramm transrasvu päevas vähendas meeldejäänud sõnade arvu keskmiselt 0,76 võrra ehk täisarvulisemalt sööd neli grammi rohkem transrasvu ja unustad veel kolm sõna.

Neist uuringutulemustest kõneles Beatrice Golomb Ameerika Südameliidu konverentsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles