Mis on Liba-Nobeli preemia?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koos Nobeli auhindadega annab ajakiri Annals of Improbable Research välja ka Pila-Nobeleid. Auhinna saavad kümme kõige veidramat teadustööd, mis on aasta jooksul nimekates teadusajakirjades ilmunud. Žürii hinnangul peab see Liba-Nobeli vääriline uurimus ajama inimese kõigepealt naerma ja seejärel mõtlema panema.

2014. aasta psühholoogiaauhinna said Austraalia, Suurbritannia ja USA teadlased, kes näitasid, et inimesed, kes armastavad öösel üleval olla, on manipuleerivamad ja psühhopaatsemad kui need, kes hommikul vara ärkavad.

Neuroteadustes võidutsesid Kanada ja Hiina teadlased, kes uurisid, mis juhtub ajus siis, kui inimene näeb oma hommikusel röstsaiaviilul Jeesuse kujutist. Nimelt on inimesel sünnipärane omadus näha enda ümbruses tähenduslikke kujundeid – nägu Marsi maastikel või pilvedes jooksvat hobust. See, mida me näeme, sõltub omakorda meie kogemustest ja uskumustest. Budist näeb oma taldrikul pigem Buddhat, kristlane aga Jeesuse nägu.

Füüsikapreemia läks Jaapanisse. Kiyoshi Mabuchi uurimisrühm mõõtis hõõrdejõudu, mis tekib siis, kui inimene astub banaanikoorele. Banaanikoored muudab ohtlikult libedaks eriline kiht polüsahhariidimolekule. Neid leidub ka meie liigestes ja banaanikoorte uurimine aitab loodetavasti luua liigeseproteese.

Parim bioloogiateemaline uurimus kinnitas, et keha kergendavad koerad sätivad end kükitama Maa magnetvälja järgi. Teadlased, kes panid selga jääkarukostüümi ja jälgisid põhjapõtrade käitumist, said polaarteaduse auhinna.

Meditsiinipreemia pälvis USA ja India teadlaste ettepanek peatada ninaverejooks kuivatatud sealiharibadega. Toitumisteaduse alal auhinnati uuringut, mis soovitas lisada vastsündinute roojast pärinevaid piimhappebaktereid salaamivorstile.

Rahvatervise alast preemiat jagasid Tšehhi, Jaapani, USA ja India teadlased, kes üritavad aru saada, kas kassiomanikel võiks olla nõrgem vaimne tervis, kui neil inimestel, kel pole lemmiklooma. Nimelt on leitud, et kassidelt pärinev parasiit võib tekitada enesetapumõtteid. Lisaks võib samal pahalasel olla seos skisofreenia tekkimisega. Kassihammustused aga võivad soodustada depressiooni tekkimist.

Ig Nobeli kunstipreemia said Itaalia teadlased, kes avastasid, et ilusat maali vaatavad inimesed tunnevad palju vähem valu kui need, kes silmitsevad inetut kunstiteost.

Itaallased oli edukad ka majandusalases uurimistöös – see preemia läks Itaalia riiklikule statistikainstituudile. Sealsed analüütikud soovitasid valitsusel lisada riigi majandusnäitajatesse varimajanduse – salakaubanduse, narkoäri ja prostitutsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles