Mis teeb kasvaja pahaloomuliseks?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Molekuli PML olemasolu on lihtne kindlaks teha ning selle põhjal on võimalik diagnoosida, kas kasvaja on pahaloomuline, vahendas Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator ajakirjas „Genes and Development“ avaldatut.

Teadlase Ferbeyre´i sõnul avastasid nad, et healoomuliste kasvajate rakud toodavad molekuli PML ning PML hoiab kasvajad niinimetatud vananenud olekus. Sellises raku elutsükli staadiumis ei toimu enam raku taastootmist ning see tagab loomuliku kaitse vähkkasvaja moodustumise vastu.

Pahaloomuliste vähkkasvajate rakud kas ei tooda, või ei suuda PML kehasid organiseerida ning selle tagajärjeks on kasvaja kontrollimatu vohamine.

Kui kasvaja rakud on healoomulised, siis tähendab see, et need ei saa levida keha teistesse osadesse.

Teadlased tuginesid oma uuringus Ferbeyre'i varasemale avastusele, et PML on võimeline esile kutsuma rakkude vananemist.

Vaatamata sellele jäi viimase kümne aasta jooksul selle mehhanismi toimimine suures osas selgusetuks.

Uurimisrühm suutis oma avastuseni jõuda tänu Montreali ülikooli haigla teadlaste patsientidelt kogutud proovidele.

Uuringus osalenud Véronique Bourdeau sõnul tõi nende avastus esile PMLi võime organiseerida kasvajat summutavate proteiinide võrgustikku, mis on vajalik ekspressiooni maha surumiseks ehk teiste raku vohamiseks vajalike proteiinide koguse vähendamiseks.

Sellised proteiinid on meie kehas leiduvad hädavajalikud molekulid, millel on rakkude tekkes, kasvamises ja surma kontrollis võtmeroll.

Teine uuringus osalenud teadlane Mathieu Vernier rõhutas, et nende avastus on oluline ka seetõttu, et see aitab meil paremini mõista, kuidas normaalne organism ennast vähi vastu kaitseb.

Ferbeyre'i sõnul loob nende avastus uusi võimalusi uurimaks, millised molekulid on veel rakkude vananemise esilekutsumisega seotud. See teadmine on vajalik selleks, et pahaloomuliste kasvajate healoomulisteks muutvaid ravimeetodeid välja töötada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles