Pidev köha võib viidata kroonilisele kopsuhaigusele

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köha.
Köha. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kroonilise obstruktiivne kopsuhaigus (KOK) on kõige enam levinud keskealiste meeste ja linnaelanike seas. Haiguse levimus suureneb koos eaga.

Kroonilise kopsuhaiguse korral on raskendatud sisse- ja väljahingamine ning haige kopsumaht väheneb järk-järgult. Haiguse peamised sümptomid on pidev köha, hingeldus, rögaeritus, hommikused peavalud ja päevane unisus. Tihti kaasneb haigusega ka kehakaalu langus ning isutus, harvemini valu rindkeres ja veriköha.

Qvalitas Arstikeskuse pulmonoloog-sisearst dr Elga Mesimaa sõnul võib üldiselt võib öelda, et 80 protsendil haigust põdevad inimesed suitsetavad ja see on ka haiguse põhjus. „Samas põhjustavad seda kopsuhaigust ka ebasoodsad töötingimused. Näiteks pidev töötamine tolmuses õhus, kaevanduses ning keevitamisel tekkivad aurud, samuti pidev kokkupuude värviaurudega. Lisaks on probleemiks pidevas tõmbetuules töötamine,“ kommenteeris pulmonoloog-sisearst Elga Mesimaa.

Täna tähistatakse ülemaailmset kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) päeva. Euroopa riikides on KOK hinnanguliselt levinud viiel protsendil täiskasvanud elanikest. Ka Eestis põevad haigust kümneid tuhanded inimesed, aga kõik arsti juurde paraku ei jõua.

Kuigi KOK on suurel määral pöördumatu ja süvenev haigus on selle kulgu võimalik aeglustada. Selle puhul on oluline, et haigusele võimalikult vara jälile saadakse. Lisaks kopsuarstile saab KOKi diagnoosida perearst, kes oma patsienti küsitleb, teeb talle füüsilise läbivaatuse ja kopsufunktsiooni testid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles