Mehi kimbutavad haigused kulgevad hiilides ja varjatud moel

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel ajal on palju räägitud mehi ohustavast eesnäärmevähist. Uroloog Gennadi Timberg kirjeldab aga väga suurt osa mehi kimbutavat eesnäärmepõletikku ja eesnäärme healoomulise suurenemisega seotud ohte. Ta hoiatab, et paljud haigused ei ole enam klassikalise kliinilise pildiga, vaid üha enam kulgevad need just asümptomaatiliselt ehk varjatult.
Viimasel ajal on palju räägitud mehi ohustavast eesnäärmevähist. Uroloog Gennadi Timberg kirjeldab aga väga suurt osa mehi kimbutavat eesnäärmepõletikku ja eesnäärme healoomulise suurenemisega seotud ohte. Ta hoiatab, et paljud haigused ei ole enam klassikalise kliinilise pildiga, vaid üha enam kulgevad need just asümptomaatiliselt ehk varjatult. Foto: Erakogu

Lääne-Tallinna ­Keskhaigla vanemarst-uroloog Gennadi ­Timberg tunnistab, et eesnäärmepõletik on sagedane ja vargsi mehele ligi hiiliv haigus, mis tekitab segadust ja mõistmatust nii ­patsientide kui arstide seas.

Uroloog Gennadi Timberg, kes võtab patsiente vastu ka Tallinnas asuvas MedTim Erakliinikus, väidab, et prostatiidi ehk eesnäärmepõletiku näol on tegemist sagedase, kuid samas palju küsimusi ning lahkarvamusi esile kutsunud haigusseisundiga.

„Prostatiit on tekitanud vastasseise ja probleeme näiteks patsientidele, kel on tihti puudulik ettekujutus oma tervislikust seisundist ning kes on ravitulemustes pettunud. Samas on prostatiit suur küsimärk ja murekoht ka paljudele arstidele, kes hoolimata korduvatest ravikuuridest pole rahuldavat tulemust saavutanud,” selgitab ta.

„Kui patsient loodab arsti poole pöördudes tavaliselt kiiret paranemist, siis arstid suunavad patsiendi sageli mõne teise spetsialisti juurde või soovitavad tal selle seisundiga elama õppida ja harjuda.”

Dr Gennadi Timberg, mida kujutab endast prostatiit ehk eesnäärmepõletik, mis haigusega on tegemist?

Prostatiidiks ehk eesnäärmepõletikuks nimetatakse haigust, mida iseloomustavad valud ja/või ebamugavustunne vaagna piirkonnas ja millele lisanduvad sageli urineerimishäired ning muutused seksuaalfunktsioonis.

Kas prostatiit on vanemaealiste meeste probleem või esineb seda ka noorematel meestel?

Väga harva esineb prostatiiti poistel enne puberteediiga. Täiskasvanud meestel diagnoositakse eesnäärmepõletikku kohe väga sageli. Ligikaudu 50 protsendil meestest esineb täiskasvanueas sellele haigusele omaseid kaebusi. Aastatel 1990–1994 USAs tehtud uuring näitas, et selle aja jooksul ambulatoorsel visiidil käinud 18–50aastastest meestest diagnoositi 0,77 protsendil prostatiit. Urogenitaaltrakti kaebustega arsti poole pöördunud meestest, kuhu liideti kõik vanusegrupid, oli neist 25 protsendil tegemist prostatiidiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles