Reedel saab kõikjal Eestis tasuta veresuhkrut mõõta

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes.
Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes. Foto: Eesti Diabeediliit

Iga teine diabeedihaige ei tea, et tal see haigus on. Selleks, et tõsisele tõvele tähelepanu pöörata, saab reedel Selverites üle Eesti tasuta veresuhkrut mõõta.

„2. tüüpi diabeet on haigus, mille puhul ei pruugi alguses iseloomulikke sümptomeid esineda, nii ei tea umbes pooled diabeetikutest, et nad seda haigust põevad,“ rääkis Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes. „Samal ajal võib kõrge veresuhkur kahjustada südant ja veresooni, silmi, neerusid, närve, hambaid, samuti on diabeetikutel kõrgem risk infektsioonide tekkeks. Varakult avastades on võimalik haigust kontrolli all hoida ning tõsiseid tervisekahjustusi vältida,“ selgitas ta.

Üks viis, kuidas diabeeti haigestumist varakult avastada, on veresuhkru mõõtmine. „Eriti peaks veresuhkru taset mõõtma kõik tüsedad inimesed, kel vanust üle 40. Samuti võiks veresuhkru vastu huvi tunda need, kel mureks kõrge vererõhk või kõrge kolesterool,“ pani Ulvi Tammer-Jäätes südamele. „Oluline on ka pärilikkus. Risk on suurem neil inimestel, kelle suguvõsas on diabeeti esinenud. Veresuhkru taset tasub jälgida ka naistel, kellel on esinenud rasedusaegne diabeet,“ tõi Tammer-Jäätes välja.

Eelmisel aastal käis diabeedipäeval veresuhkrut mõõtmas 1799 inimest, sealhulgas ka 32 last. Noorim osaleja oli kaheaastane ja vanim 95aastane. Normist kõrgem veresuhkur avastati viiel protsendil kontrollitutest.

Diabeeti haigestunute arv kasvab kogu maailmas ja ka Eestis. 14. novembril tähistatakse üle maailma diabeedipäeva, mille fookuses on tänavu tervislik toitumine.

Juhtimaks inimeste tähelepanu diabeedile, korraldavad Eesti Diabeediliit, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts, Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond, OÜ Berlin-Chemie Menarini Eesti, OneMed OÜ ja Selver juba viiendat aastat järjest veresuhkru mõõtmise kampaania. Reedel kella 17–19 mõõdavad arstitudengid Selverites üle Eesti tasuta veresuhkrut.

14. novembril toimub ka Eesti Diabeediliidu ülemaailmsele diabeedipäevale pühendatud konverents Tartus Atlantise konverentsikeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles