Teadlased tegid eakate nägemist rööviva seisundi peatamisel suure sammu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakul.
Maakul. Foto: prillid.wordpress.com

Eksperimentaalne tüvirakkudel põhinev teraapia andis näiteks 75aastasele silma maakula taandarengu all kannatavale karjakasvatajale uuesti võimaluse hobuse selga ronida ja iseseisvalt ratsutada.

See tõendab, et USA uudislik tüvirakkudel põhinev teraapia on haigusest ja vananemisest tingitud nägemiskaotuse peletamisel ohutu ja piisavalt tõhus, vahendab ajakirjas The Lancet ilmunud uurimust rahvusringhäälingu teadusportaal.

Nägemise rööviva seisundi tõrjumiseks süstisid Massachusettsi osariigis asuva ettevõtte Advanced Cell Therapy teadlased eesotsas Robert Lanzaga 18 katsealuse ühte silma uusi tüvirakkudest kasvatatud võrkkesta rakke. Aasta pärast olid neist kümne silmanägemine olulisel määral paranenud.

Keskmiselt suutsid patsiendid nägemisteravuse testis näha teraapia osaks saanud silmaga 12–15 lisatähte ja teise silmaga 2–4 uut tähte, mis vastab ligikaudu kolmerealisele paranemisele. Seitsme patsiendi silmade seisund küll otseselt ei paranenud, kuid see vähemalt stabiliseerus. Nende kontrollrühma liikmete nägemine, kelle silmi ei ravitud, halvenes endises tempos.

Teadlased ei täheldanud, et teraapia oleks patsientide tervist halvemaks muutnud ja nad ei näinud näiteks kasvajatest mingit märki. Eelnevalt on kardetud, et tüvirakkudest kasvatatud rakud hakkavad organismis vohama ehk muutuvad vähirakkudeks. Teadustöö näib selle hirmu hetkel kummutavat.

Järgmise sammuna plaanib ettevõte laialdasemaid kümneid inimesi hõlmavaid katseid.

Samas märgib töörühm, et nad ei saa patsientide nägemise paranemise määras ja tüvirakkude rollis veel absoluutselt kindlad olla, sest tegu polnud pimekatsega. Kuna nii patsiendid kui arstid teadsid, milliseid silmi raviti, võis teatavat mõju avaldada ka platseeboefekt.

Juba kümne aasta eest teatasid Massachusettsi osariigis asuva ettevõtte Advanced Cell Therapy teadlased eesotsas Robert Lanzaga, et on suutnud sundida embrüonaalseid tüvirakke arenema võrkkesta pigmendi epiteelrakkudeks. Rakud on tuntumate valgutundlike rakkude, kepikeste ja kolvikeste, normipäraseks toimimiseks üliolulised. Stargadti maakula düstroofia ja vanusest tuleneva maakula degeneratsiooni korral võib aga nende olukorra halvenemine viia inimeste pimedaks jäämiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles