Perearst võib järgmisest aastast oma patsiendi ilma erialaarsti saatekirjata psühholoogi vastuvõtule suunata

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa juht Tanel Ross.
Haigekassa juht Tanel Ross. Foto: Liis Treimann / Postimees

Haigekassa teatel saab perearst 2015. aastast patsiente vajalikele lisauuringutele suunata. Perearstidele luuaksa ka eraldi teraapiafond, millega tekib perearstil võimalus suunata oma patsiendid ka mittekliiniliste spetsialistide, nagu psühholoog ja logopeedi vastuvõtule.

Haigekassa juhi Tanel Rossi sõnul on üldarstiabi arendamise eesmärk ennekõike selles, et kindlustatute tervisemuredele kiiremaid lahendusi leida ning aidata perearstidel oma töö kvaliteeti tõsta. Ennekõike seeläbi, et Haigekassa annab neile rohkem võimalusi.

„Uuest aastast laieneb perearstide uuringufond ning lisaks juba olemasolevale uuringufondile ja tegevusfondile on perearstidele uuest aastast ette nähtud veel ka patsientide terapeutilistele teenustele suunamiseks teraapiafond,” tutvustas haigekassa juht. „See tähendab, et perearst ei pea enam kasutama eriarsti kui vahelüli, et patsienti kliinilise psühholoogi ja logopeedi juurde saata.”

Ross lisas, et uuendusi on oodata ka e-konsultatsiooni kasutamisel. Seni said perearstid suunata patsiendi e-konsultatsioonile uroloogi, endokrinoloogi, kopsuarsti, reumatoloogi ja kõrva-nina-kurguarsti juurde. „2015. aastast alates lisanduvad veel hematoloogi, neuroloogi ja pediaatri e-konsultatsioonid.”

Eesti Perearstide seltsi juht Diana Ingerainen avaldas heameelt, et e-konsultatsioon laieneb veel kolmele erialale. Ta kinnitas ka, et teretulnud on teraapiafondi lisandumine.

„Uuest aastast ei pea perearst oma patsienti kõigepealt psühhiaatri juurde saatma, kes saaks patsiendi edasi psühholoogi juurde suunata, vaid saab seda otse teha. Mida rohkem on perearsti ümber erinevaid spetsialiste, seda kiiremini saab inimene abi,“ arvas perearst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles