Neli inimest viiest arvab, et vanaduses ei piisa vaid II pensionisamba säästudest

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma palgaga on kõige rohkem rahul lätlased. Ka eestlaste rahulolu on tõusuteel.
Oma palgaga on kõige rohkem rahul lätlased. Ka eestlaste rahulolu on tõusuteel. Foto: Marko Saarm

Swedbanki värskest pensioni II samba teemalisest kliendiuuringust selgus, et neli inimest viiest arvab, et vanaduses ei piisa vaid II samba säästudest. Kokku küsitles pank 805 inimest.

Samas on neid, kes II samba kõrval raha ka mujale koguvad või investeerivad, vaid kolmandik. Populaarseim pensionipõlve kindlustamise viis on pangale vastanute hinnangul kinnisvara ost. Nii vastas 11 protsenti küsitletuist. „Et Eestis on mitme korteri või maja omanikke siiski võrdlemisi vähe, on inimeste kinnisvara vnende praegune kodu. Kodu on inimesel vaja ka tulevikus, seega selle soetamist ei saa päris pensioninvesteeringuna käsitleda,“ nentis Swedbanki investeerimise ja kindlustuste osakonna juht Katre Uibomäe.

Tema sõnul on populaarsuselt teisel ja kolmandal kohal pensioni III sammas ja hoiused. Mõlemasse kogub uuringuküsimustele vastanutest lisaraha iga kümnes. „III samba kasuks räägib tulumaksusoodustus, hoiuste kasuks nende lihtsus. Et aga eestlased ei ole veel kuigi aktiivne investeerimisrahvas, kasutavad väärtpaberitesse investeerimist väga vähesed, vaid 3 protsenti,“ lisas Uibomäe.

Kaks vastanut kolmest usub, et Eesti pensionisüsteem toimib ka siis, kui nemad pensioniikka jõuavad. Üle poolte vastanute arvates vajab siiski süsteem edasiarendamist, selgus värskest pensioni II samba teemalisest kliendiuuringust.

Uuringust selgus, et inimesed on hakanud oma pensionivarade vastu rohkem huvi tundma, kuid üldine teadlikkuse tase on suhteliselt madal. „Veidi alla poolte klientidest jälgivad oma pensioni II samba seisu, veidi üle poole seda aga endiselt ei tee. Valdav enamus vastanutest teadsid millisesse pensioni II sambasse nad koguvad, 27 protsenti vastanutest ei osanud aga selle küsimusele vastust anda,“ ütles Uibomäe.

Üle poolte vastanutest arvasid, et erinevate pensioni II sammast puudutavate teemade kohta ei ole neil piisavalt infot. „Inimesed tahavad pensionisüsteemi toimimisest paremini aru saada ning pensionisammastest rohkem teada, kuid sageli on nende detailidest arusaamine on raske ja tihti soov jääbki vaid sooviks,“ selgitas Uibomäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles