Uuring tõetas, et üle 65 aasta vanuste leinajate immuunsüsteem on nõrgenenud

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Leinava inimese kehas muutub stressihormoonide tase ja immuunsus nõrgeneb. Eriti kehvalt mõjub see vanemaealistele, vahendas ajakirjas Immunity & Ageing (Immuunsus ja Vanus) ilmunud uurimust rahvusringhäälingu teadusportaal.

Inglise Birminghami ülikooli teadlased kogusid eri vanuses inimestelt vereproove. Kõik uuritavad olid kahe kuu eest kaotanud lähedase inimese. Teadlased analüüsisid stressihormoonide taset ja neutrofiilide võitlusvõimelisust. Need valged verelibled suudavad liikuda verest kudedesse ja hävitavad seal haigustekitajaid, kirjutab Piret Pappel Tartu ülikooli teadusportaalis Novaator.

Selgus, et üle 65 aasta vanuste leinajate immuunsüsteem oli nõrgenenud. Nende kehas oli muutunud erinevate stressihormoonide osakaal ja keha kaitsevõimet takistava kortisooli tase oli kõrgem kui tavaliselt. Tõenäoliselt viis just kortisooli suur hulk valged verelibled rivist välja ja mõjutas keha võimet mikroobe tõrjuda. 18–45 aasta vanuste inimeste verepildis sarnaseid muutusi polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles