Osteoporoosi on võimalik ravida ja ennetada

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reumatoloog Oivi Aakre.
Reumatoloog Oivi Aakre. Foto: Egert Kamenik / Postimees

Luukoe ainevahetusliku haiguse osteoporoosi diagnoosi saab igal aastal järjest rohkem inimesi. Ülemaailmne osteoporoosipäev pühendub sellest haigusest rääkimisele, sest luuhõrenemist on võimalik ennetada.

Osteoporoos ei põhjusta enamasti kaebusi kuni luumurdude tekkeni. Haprusmurdude sagedus suureneb vanusega. Paljud murrud on välditavad, kui õigel ajal osteoporoosi diagnoosida, ravida ja oma elustiili muuta.

Qvalitas Arstikeskuse reumatoloog dr Oivi Aakre sõnul on peamisteks osteoporoosi haigestumise põhjusteks vanus, naissugu, menopaus ja pärilikkus. „Eelnevad luumurrud suurendavad oluliselt järgneva luumurru riski. Samuti võivad osteoporoosi tekkele kaasa aidata haigused nagu näiteks reumatoidartriit, endokriinhaigused, süsteemsed side-koehaigused,“ selgitas dr Aakre. „Olulist rolli haigestumisel mängib inimese elustiil, ebatervislik toitumine, suitsetamine, vähene liikumine ja liigne alkoholi tarbimine.“

Arst soovitas kõigil üle 65aastastel naistel ja üle 75aastastel meestel oma perearsti poole pöörduda, et riskifaktorite olemasolul oma luutihedust mõõta ning arstiga osteoporoosi ennetuse ja ravi vajaduse üle arutada. „Raskeid luumurde saab ennetada ning õigeaegne ravi võib elada jäänud aastatele kvaliteeti lisada,“ lisas dr Oivi Aakre.

Hinnanguliselt on arsti sõnul Eestis kolmandikul üle 60aastastest naistest ja pooltel üle 70aastastest naistest osteoporoos. Kõige sagedasemad osteoporoosist tingitud haprusluumurrud on reieluukaela-, randme-, selgroolülide murrud. Reieluukaelamurrud põhjustavad kõrget suremust (15-30 protsenti esimese aasta jooksul) ning vähendavad inimese toimetulekuvõimet. Lülimurdude tagajärjeks on kehapikkuse lühenemine, seljavalud ning selja deformatsioonid - näiteks küüru teke.

Et keskmine eluiga kogu maailmas kasvab, siis on oodata ka haprusluumurdude arvu kasvu. Kui veel 1990. aastal registreeriti maailmas 1,66 miljonit reieluukaela murdu, siis aastaks 2050 prognoositakse selle arvu kasvamist 6,26 miljonini aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles