Kasulikud kaunviljad

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumisasjatundjate soovitusel peaks inimene sööma aastas keskmiselt 13 kg kaunviljatooteid, millest 3 kg peaks olema hernes.
Toitumisasjatundjate soovitusel peaks inimene sööma aastas keskmiselt 13 kg kaunviljatooteid, millest 3 kg peaks olema hernes. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kaunviljad, mis paraku jõuavad meie ­toidulauale liiga harva, on ­väärtuslikud ­valguallikad. Kaunviljade valk on rikas ­asendamatute aminohapete (nt lüsiin, ­arginiin, ­türosiin, ­histidiin, ­metioniin, ­trüptofaan) poolest, samuti omastab ­inimorganism kaunviljade valku hästi.

Kaunviljad sisaldavad rohkesti mineraalaineid (eriti kaaliumi- ja fosforiühendeid), B-rühma vitamiine, C-vitamiini, karoteeni, PP- ja K-vitamiini. Samuti on kaunviljades palju kiud­aineid, mis on olulised, et vere glükoosi- ja kolesteroolisisaldus oleksid normis. Kiudained aitavad ära hoida ka kõhukinnisust.

Kaunviljadel on kasulik mõju kõrgvererõhk- ja suhkurtõve, maksa-, neeru- ja põiehaiguste korral. Eriti väärtuslikud on kaunviljad taimetoitlastele.

Et kaunviljad imenduvad aeglaselt, täidavad need kõhu pikaks ajaks.

Mida meeles pidada?

Süüa ei tohi tooreid ube, eriti ohtlik on tooreste põld- ja sojaubade söömine, sest see võib esile kutsuda mürgituslaadse seisundi.

Soolegaaside tekkimise vastu saab natuke abi, kui leotada kuivatatud ube 8–10 tundi, vahetades vahepeal vett ja valades ära esimese keeduvee. Läätsede leotamiseks piisab 30–45 minutist. Gaasivaevusi leevendavad ka mõned maitsetaimed, nagu tüümian, majoraan, köömen ja piparrohi.

Enne konservubade ja -herneste tarvitamist tuleks purgi sisu sõelale kallata, vedelik ära valada ja oad-herned veega üle loputada.

Aedoad keevad 45–60 minutit, läätsed olenevalt sordist 10–45 minutit, aedherned 1–2 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles