Kaunviljad, mis paraku jõuavad meie toidulauale liiga harva, on väärtuslikud valguallikad. Kaunviljade valk on rikas asendamatute aminohapete (nt lüsiin, arginiin, türosiin, histidiin, metioniin, trüptofaan) poolest, samuti omastab inimorganism kaunviljade valku hästi.
Kasulikud kaunviljad
Kaunviljad sisaldavad rohkesti mineraalaineid (eriti kaaliumi- ja fosforiühendeid), B-rühma vitamiine, C-vitamiini, karoteeni, PP- ja K-vitamiini. Samuti on kaunviljades palju kiudaineid, mis on olulised, et vere glükoosi- ja kolesteroolisisaldus oleksid normis. Kiudained aitavad ära hoida ka kõhukinnisust.
Kaunviljadel on kasulik mõju kõrgvererõhk- ja suhkurtõve, maksa-, neeru- ja põiehaiguste korral. Eriti väärtuslikud on kaunviljad taimetoitlastele.
Et kaunviljad imenduvad aeglaselt, täidavad need kõhu pikaks ajaks.
Mida meeles pidada?
Süüa ei tohi tooreid ube, eriti ohtlik on tooreste põld- ja sojaubade söömine, sest see võib esile kutsuda mürgituslaadse seisundi.
Soolegaaside tekkimise vastu saab natuke abi, kui leotada kuivatatud ube 8–10 tundi, vahetades vahepeal vett ja valades ära esimese keeduvee. Läätsede leotamiseks piisab 30–45 minutist. Gaasivaevusi leevendavad ka mõned maitsetaimed, nagu tüümian, majoraan, köömen ja piparrohi.
Enne konservubade ja -herneste tarvitamist tuleks purgi sisu sõelale kallata, vedelik ära valada ja oad-herned veega üle loputada.
Aedoad keevad 45–60 minutit, läätsed olenevalt sordist 10–45 minutit, aedherned 1–2 tundi.