Ka riigi- ja linnajuhid saaksid südamesurmasid ära hoida

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Park.
Park. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Maailma Südamepäeva puhul on enam kui 1000 inimest üle kogu maailma alla kirjutanud petitsioonile, mis kutsub riigijuhte ja rahvusvaheliste organisatsioonide eestvedajaid tunnistama, kui tähtis on meid ümbritsev keskkond.

Kui meid ümbritseks südametervislik keskkond, siis väheneks ka suremus südamehaigustesse. Maailma Südameföderatsiooni andmetel on südame-veresoonkonna haigused, sealhulgas ka insult, on maailmas tapjaks number üks. Vähemalt 80 protsenti enneaegsetest südamega seotud surmadest oleks võimalik ära hoida, kui vähendaksime suitsetamist, alkoholi ja soola liigkasutamist, alandades kõrgenenud vererõhku ja tõstes füüsilist aktiivsust.

Sageli unustatakse, et väga paljudel inimestel polegi võimalust õigeid valikuid teha, sest seda ei soosi kodu, töökoht, kool või ümbruskond.

Näiteks linnainimesed on pidevalt kiirtoidu-reklaamide mõjualas. Ümbruskond soosib istuvat, nelja seina vahel kulgevat elustiili. Paljudes kohtades pole valgustatud ja omavahel seotud liikumisradasid, mis ühendaksid jalutuskäigu kaugusel olevaid poode, kohvikuid, töökohti, koole, parke ja kodu.

Maailma Südameföderatsiooni üks juhtidest Johanna Ralston kutsub riikide liidreid looma keskkonda, kus südametervislikku valikut poleks raske teha. Tema meelest tuleb keelata suitsetamine parkides. Keelu alla tuleks panna tubakareklaam, eemaldada kiirtoidu reklaamid ning parandada tervishoiusüsteemi.

Näiteks Pariisis ongi juba mõnes pargis suitsetamine ära keelatud. Bogotas pannakse laupäeviti peatänavad autoliiklusele kinni, et inimesed oleksid füüsiliselt aktiivsemad ja käiksid rohkem jala. Seda võimalust kasutab 10 protsenti linna elanikest, mis aitab täita kas või minimaalse päevase liigutamise normi.

New York lõi Times Square kandis ja ka mõnes teises linnaosas jalakäijatele mõeldud alad. Selle tulemusena suurenes seal jalakäijate hulk 11 protsendi võrra ja tühjaksjäänud kauplusepinnad vähenesid poole võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles