Patsientide usaldus õdede vastu on kasvanud

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiiniõde ja patsient.
Meditsiiniõde ja patsient. Foto: Arved Mägi / Virumaa Teataja

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas korraldatud kampaania „Kuldaväärt abi“ avaüritusel tunnistas Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees ja Haigekassa juhatuse liige Heljo Pikhof , et patsientide usaldus õdede vastu on praegu oluliselt suurem kui paarkümmend aastat tagasi. „Õdede ja hooldajate vajadus meie vananevas ühiskonnas üha kasvab,“ lisas ta.

Eestis on praegu täitmata ligi 1000 õe ja õendustöötaja ametikohta, arvestades elanikkonna ja õdede optimaalset suhtarvu, on Eestis puudu 4000 õde.

„Praegu on õel palju enam iseseisvaid ülesandeid kui aastakümneid tagasi, iseseisvad õendusabiteenused võtavad vähemaks arstide koormust ja võimaldavad patsiendil saada kiiremat juurdepääsu tervishoiuteenusele,“ ütles Õdede Liidu president Ester Öpik. „Kui Selver kehtestas kassajärjekorras seitsme minuti reegli, tähendas see kliendile, kes pidi kauem ootama, võimalust saada tasuta ostukorv. Aga kui ööpäevas on kahekümne patsiendi kohta üks õde ja patsient peab ootama paarkümmend minutit, ei ole inimesele võimalik kompensatsiooniks pakkuda tasuta tervist.“

Heljo Pikhof lisas, et arstide, õdede ja hooldajate palkade eest seisimine on Haigekassa jaoks oluline. „Peame kindlustama, et need, keda oleme Eestis koolitanud ka siia jääksid.“

„Kindlasti on õdesid võimalik paremini kasutada ‒ näiteks kaasates kliinilisi assistente arsti abidena ‒ et võimaldada õdedel keskenduda õendusabi andmisele,“ ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik. „Patsientide ootused õdedele kui tervise ja ravialaste küsimuste selgitajatele ja kommunikeerijatele on väga kõrged. Regionaalhaigla toetab iseseisva õendusabi ja teiste pädevuste delegeerimist arstidelt õdedele, kuigi praegu ei piisa õdesid ka olemasolevate ülesannete täitmiseks.“

Õdede ja tervishoiutöötajate liitude kampaania „Kuldaväärt abi“ jätkub 12–13. septembril õenduse arengu aruteluga Läänemaal. 17. ja 29. septembril jätkavad Õdede Liit ja Tartu Tervishoiukõrgkool terviseneljapäevade korraldamist Tartus, samuti on Õdede Liit kohal 14. septembril SEB sügisjooksul ja 21. septembril Pirita sügisjooksul.

Eestis on kokku üle 10 000 õe ja õendustöötaja, neist 75 protsenti kuulub kampaanias „Kuldaväärt abi“ osalevate liitude ridadesse. Kampaaniaga soovivad õed, ämmaemandad ja õendustöötajad väärtustada õe ametit ja juhtida tähelepanu õenduse murekohtadele. Kampaania kestab aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles